"ONI SU NOSITELJI DUBROVAČKOG TURIZMA" Učenici na praksi u hotelima ponos su svojih mentora i baza radnog kadra za budućnost
Od nove školske godine uvodi se smjer četverogodišnjeg kuhara, a kako se mladi Dubrovčani snalaze u dinamičnim poslovima provjerili smo iz prve ruke u hotelima Excelsior i President
Turistička i ugostiteljska škola u Dubrovniku od nove školske godine pokreće i novi smjer – četverogodišnji kuhar tehničar/ka. Dosadašnji trogodišnji smjer ostaje i dalje kao opcija, a ovaj novi bit će omogućen i kao dodatak svima onima koji sada pohađaju ili završavaju dosadašnji trogodišnji smjer.
„Ovo je jedna nadogradnja koja obrazovanje podiže na višu razinu. Učenici koji budu završavali novi smjer na tržište rada će izaći s dodatnim kompetencijama“, pojašnjava voditeljica projekta Uspostava regionalnog Centra kompetentnosti u sektoru turizam i ugostiteljstvo, Hilarija Lozančić Benić.
Program je nastao u suradnji gospodarstvenika, nastavnika i vanjskih suradnika te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
CILJ JE OBRAZOVATI VRHUNSKI KADAR KOJI ĆE NOSITI TURIZAM
„Naročiti naglasak ovoga programa jesu kompetencije u domeni kuhinjskog marketinga. To je zapravo baza za razvoj šefova, važne su komunikacijske vještine, kao i obrazovanje kroz opće i strukovne predmete koji su detaljno razrađeni pa nude nadogradnju postojećeg programa. Riječ je zapravo o vertikalnoj prohodnosti. Učenici će imati mogućnost polaganja državne mature, a onda i daljnjeg obrazovanja ako žele nastavljati više i visoke škole“, pojašnjava voditeljica projekta.
Upisni kapacitet nije povećan, već je došlo do rotacije pa će umjesto dosadašnja dva razreda kuhara, biti upisan jedan razred dosadašnjeg trogodišnjeg smjera i jedan novog četverogodišnjeg.
„Intencija je na tržištu dati veće mogućnosti, ali i našoj djeci priliku da se obrazuju na razini koja će im omogućiti sutra biti vodeći kadar u turizmu. Želimo da oni budu nositelji našeg turizma i to je jedino moguće postići obrazovanjem i dizanjem kompetencija“, poručio je ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Antun Perušina.
Kako bismo provjerili kako se mladi Dubrovčani snalaze u dinamičnim poslovima turizma i ugostiteljstva, proveli smo s njima dan na praksi u Hotelu Excelsior Jadranskih luksuznih hotela i hotelu Dubrovnik President Valamar Collection Hotela.
HOTEL EXCELSIOR
Voditelj Odjela hrane i pića hotela Excelsior, Matej Jurjević, ističe kako imaju odličan odnos s Turističkom i ugostiteljskom školom i kako su zadovoljni učenicima koji dolaze kod njih odrađivati praksu.
Mlade snage i njihovi mentori u Hotelu Excelsior
„I sam sam bio učenik škole, a od profesora i mentora sam puno naučio. Još tada je obrazovanje, kao i sustav prakse bio odličan, ali danas je to još puno otišlo naprijed, sada djeca koja dolaze imaju još veće bazno znanje“, govori Jurjević i pokazuje nam jednog od učenika, Zvonimira Stražičića za kojega govori kako je već sada, nakon samo jedne godine, skoro pa potpuno samostalan konobar. Odradio je 32 dana zimske prakse, a sada je tu i na ljetnoj i izrazio je želju ostati raditi na studentskom ugovoru nakon 26 dana obavezne prakse.
Praktikant Zvonimir Stražičić oduševljava svojim pristupom gostima i predanim radom
MLADI, VRIJEDNI I SPREMNI UČITI
„Na praksi uglavnom poslužujem goste, uzimam narudžbe, postavljam stolove i poliram posuđe. Nije mi naporno, ali naravno sada ljeti očekujem i više posla nego na zimskoj praksi. Sviđa mi se posao konobara, a u obitelji imam osobe koje rade u turizmu što je bio jedan od razloga zbog kojega sam upisao taj smjer“, govori nam skromno Stražičić dok njegov šef teško nalazi dovoljno riječi hvale za ovoga mladića. Ne skriva i kako je dobio puno puta bakšiš, ali najbitnije mu je, kako sam kaže, nastaviti učiti što više o poslu koji mu se sviđa.
F&B Jurjević govori kako je praksa prvotno iznimno bitna učenicima kako bi naučili posao u stvarnim uvjetima, ali dodaje i koliko oni znače hotelu.
Chef Obad i F&B menadžer Matej Jurjević
„Uvijek moramo gledati u budućnost, to jedan dan mogu biti ljudi koji će ostati u našem hotelu i raditi kao konobari, kuhari, slastičari... Pogotovo nam je važno što su to naši lokalni ljudi, djeca iz grada, želimo da oni tu i ostanu“, poručuje Jurjević. Kako ih slikovito opisuje, dvoje mladih ljudi, Aldin Vukotić i Laura Marelić, ''prva su liga''. Nakon trogodišnje prakse i stipendije Jadranskih Luksuznih Hotela kroz školovanje, u Excelsioru i ostaju.
STIPENDIRANJEM SE PODRŽAVA OBRAZOVANJE I BUDUĆI RAD
„Sada radim kao konobar nakon što sam bio stipendist hotela sve tri godine školovanja. Ostajem ovdje godinu dana, kako je propisano ugovorom o stipendiranju, a nakon toga planiram i dalje biti tu“, govori Vukotić i dodaje kako je većini učenika praksa puno draža od teorije i školskih klupa. „Imamo ljetnu i zimsku praksu, a šefovi su nam ovdje zaista odlični. Većinom dolazimo vikendom i praznicima, kada imamo više vremena. Bilo bi nam možda i bolje da prakse ima još više“, iskren je Vukotić.
Aldin Vukotić nakon tri godine stipendije ostaje raditi kao konobar
Laura Marelić je samostalni slastičar, a govori nam kako se ovaj posao rodio iz ljubavi prema slatkom hranom.
„Od kad sam bila mala, znala sam kako želim biti slastičarka. Imam 17 godina i tek sam završila školu, a ovdje radim tri godine. Uzbuđena sam za ovu sezonu i očekujem najbolje“, govori i otkriva kako je tajna dobre slastice vješta ruka, ali pomaže i doza ljubavi.
Laura Marelić je završila treću godinu slastičarstva i sada je samostalna slastičarka
„Slastičarstvo je zahtjevno jer sve mora biti precizno, mjere se paze u gram, a neke su stvari zahtjevnije od drugih, poput staklenih glazura preko mousseva i slično. „Dosta se ipak može igrati i biti kreativan, a ja bih preporučila Čoko, čoko, čoko kolač s naše a la cart liste za sve koji vole slatko“, poručuje simpatična mlada slastičarka Laura.
Tajna dobre slastice je vješta ruka, ali i doza ljubavi pomaže
'TALENTIRANE PREPOZNAJEMO, KAO REGRUTNI CENTAR'
Mladi kuhari rade pod budnim okom vrsnog stručnjaka, Petra Obada, šefa kuhinje Hotela Excelsior.
„Svake godine imamo otprilike 15 učenika na praksi. U šali znamo reći kako smo 'regrutni centar' jer sve ponajbolje učenike odmah prepoznajemo. Čisti primjer jest što ove godine direktno iz škole zapošljavamo pet učenika. Ima zaista talentirane djece, to se vidi vrlo rano, već nakon par dana prakse. Dubrovačka škola je uvijek izbacivala kvalitetan kadar i taj kontinuitet se nastavlja i dalje“, govori chef Obad.
Šef kuhinje Hotela Excelsior, Petar Obad
„Kako hotel radi cijele godine, onda je i 90 posto naših kuhara i kuhinjskog osoblja lokalno, s dubrovačkog područja. To nam je jako važno jer se ipak bolje razumijemo kada imamo neki svoj mentalitet i uzance. S druge strane, i modernim gostima je važan lokalni štih, kako vrijeme odmiče uniformiranost je sve manje privlačna, a traži se iskustvo autentičnog. Excelsior je ipak institucija, kada mladi čovjek dođe ovdje raditi, uvijek mu kažem 'sada imaš priliku igrati za Real Madrid' jer ovdje ima što naučiti. Imamo tri restorana, dolaze nam elitni gosti, radi se s najboljim namirnicama, Excelsior je ipak prva liga i zato je mladom čovjeku i atraktivno doći ovdje raditi“, pojašnjava Obad.
Jedan od mladih kuhara koji izrasta pod mentorstvom Obada je i Dario Điković, a završio je drugi razred Turističke i ugostiteljske škole.
Dario Điković je završio drugi razred kuharstva i raduje se daljnjem učenju od vrhunskih
„Na praksi radim sve što mi se zada, sjeckam namirnice za omlete, pravim waffle, palačinke, nekada radim french toast, kaše i slično. Kuharstvo sam izabrao jer sam kao mali gledao kulinarske emisije i videe i tako mi se svidjelo“, govori Dario koji kaže i kako mu nije teško jer je tu već dvije godine, pa je dosta toga naučio i uvježbao.
PODLOGA ZA DALJNJE OBRAZOVANJE
Turističku i ugostiteljsku školu završila je i Lukrecija Novaković, koja je dobila stipendiju na natječaju RIT-a i Jadranskih Luksuznih Hotela za studiranje Menadžmenta u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima. Dani njene prakse bili su obilježeni pandemijom korona virusa pa se nada u budućnosti imati više prilike učiti o radu u turizmu. Ove godine je osvojila i prvo mjesto na World Skills državnom natjecanju u disciplini turistička destinacija.
Lucija Novaković osvojila je prvo mjesto na državnom natjecanju World Skills u disciplini turistička destinacija
DUBROVNIK PRESIDENT
Na recepciji ovog Valamarovog hotela praktikant je Petar Obradović. Završio je drugi srednje Turističke i ugostiteljske škole smjera hotelijersko-turistički tehničar.
„Uglavnom radim pomoćne poslove recepcije i pomažem kolegama, javljam se na telefon, zovem taksi gostima, upućujem ih ako im trebaju informacije kako negdje doći i slično“, govori Petar i dodaje kako je ovaj smjer upisao prvenstveno zbog mogućnosti učenja više jezika, no onda se dogodilo i nešto neočekivano.
Petar Obradović zahvaljujući praksi 'pronašao' se u radu u turizmu
„Praksa mi je pokazala da se zapravo pronalazim u turizmu. Kontakt s gostima je ovdje jako bitan pa razvijam komunikaciju i vježbam jezike. Osim engleskog i hrvatskog, učim španjolski i njemački“, govori praktikant Petar.
Njegova mentorica i voditeljica recepcije Dubrovnik President Valamar Collection hotela, Jasmina Knežić Čumo pohvaljuje ga kao vrijednog radnika.
„Petar je od prošle godine s nama, i odmah je pokazao interes za ponovnim dolaskom kod nas na praksu. Također, ove sezone će nastaviti raditi kod nas na pomoćnim poslovima nakon obavljene ljetne prakse, pa do početka škole. Mogu reći da ljetna praksa ima dosta pozitivnih stavki jer vidimo koliko su učenici zainteresirani i što bi htjeli raditi u budućnosti. Konkretno, Petar se pokazao kao kolega kojeg bi željeli i dugoročno imati u našem timu na recepciji“, iznosi Knežić Čumo.
„Na usluzi je kolegama na recepciji, ali sve što vidi da može sam, to i napravi. Ove godine je dosta slobodniji jer već ima iskustva, a svi smo s njim sretni i zadovoljni.“, zaključuje mentorica.
OD UČENIKA I PRAKSE DO VODEĆIH FUNKCIJA
Još jedan pozitivan primjer ovakvog truda, rada i zalaganja je chef Ivan Zovko. Naime, on je završio Turističku i ugostiteljsku školu u Dubrovniku, bio je praktikant i stipendist Valamara, a sada već deset godina tu i radi. Krenuo je na pripremi doručka, prošao sve odjele kuhinje, a sada je pomoćnik šefa kuhinje.
„Imamo tri praktikanta i to su većinom naši stipendisti, oni su sada već uhodani nakon zimske prakse.
Pomoćnik šefa kuhinje Hotela President, Ivan Zovko
Pomažu nam u kuhinji na bazičnoj pripremi namirnica. Ukoliko pokažu želju i talent u Valamaru ima prostora za napredovanje što dokazuje i moj karijerni put.“
Upoznaje nas s Jakovom Đerekom, praktikantom koji se pokazao kao iznimno vrijedan, ali i talentiran. Za njega nam kaže kako je došao do rada u a la carte dijelu jer je pokazao potencijal. Završio je drugu godinu kuharstva, ostaje mu treća, a nakon toga planira upisati i četvrtu godinu novog smjera kuhar tehničar.
KULINARSKE EMISIJE PRIBLIŽAVAJU TAJ SVIJET MLADIMA
„U hotelu sam od prve godine ljetne prakse. U početku sam radio doručak, nakon toga u toploj kuhinji, a sada sam u a la carte restoranu Miramare. Radim pripremu burgera, club sandwicha i slično“, govori Jakov.
Jakov Đerek se na praksi pokazao kao iznimno vrijedan, pa je sada na plaži i radi 'a la carte' jela
„Upisao sam kuharstvo jer sam gledao Masterchef i tako mi se svidjelo“, govori, a njegov mentor chef Zovko ističe kako to nije prvi put da je od praktikanata čuo kako ih je kulinarstvu doveo TV show.
Sve više mladih se za kuharstvo i ugostiteljstvo zainteresira zbog TV emisija poput Masterchefa
*Objavljeno u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika