Ovo je najljepša lokacija za kupanje u Dubrovniku, a do jučer nije ni postojala

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Udruga Divlja liga vaterpolo
Udruga Divlja liga vaterpolo u ponedjeljak je dovršila radove na uređenju kupališta kojeg zovu najljepšom kupališnom mikrolokacijom u Dubrovniku. Upravo zato dobila je i kraljevsko ime – Royal.  

Ovo kupalište, na dar Dubrovčanima, nalazi se na ponti koja pripada uvali Gustijernica, a koju znamo kao 'Elita'. Na toj ponti nalazi se i kućica od mareografa, gdje Hrvatski hidrografski institut desetljećima mjeri stanje plime i oseke. Do prošle godine, pontica je bila posve 'zabačena'. Gotovo nitko se tamo nije kupao, upravo zbog nepristupačnog terena i stjenovite konfiguracije obale, ističu iz Udruge.

Izgrađeno je devet vrlo dugih i širokih skalina, široki podest za sunčanje te još četiti skalina za ulazak u more. Pozicija je osunčana od zore do sumraka. 

Udruga Divlja liga vaterpolo prošle godine preko te pontice putem od oko 60 metara uspjela je povezati kupalište kod restorana Levanat i kupalište kod ville Elita. Ove godine dodali su jedan odvojak, koji vodi do mjesta, gdje su osamdesetih godina mladići, koji su se kupali 'na Eliti' bili postavili viseću vaterpolsku baru.

-'Da obnovimo tradiciju igranja vaterpola baš na tom mjestu, mi smo odlučili napraviti skale (odvojak) do mjesta gdje je nekad visila bara, a koje smo nazvali 'Royal' zato jer je pozicija uistinu 'kraljevska' jer je otvorena prema jugozapadu te je stalno osunčana, od zore do sumraka, i ljeti i zimi. Pozicija se nalazi uz šetalište Nika i Meda Pucića, apsolutno najlegendarnije šetalište na planetu Zemlji, dakle na jednoj od najatraktivnijih lokacija uopće', rekao nam je predsjednik Udruge Igor Legaz. -'Na morskom dnu dubine oko četiri metra presijavaju se žali, što kupalištu daje posebnu čar.

Izgrađeno je devet vrlo dugih i širokih skalina, široki podest za sunčanje te još četiti skalina za ulazak u more. 

Radovi su započetu još početkom ožujka, no zbog nesklonih meteoroloških uvjeta oni su završeni prije četiri dana. Udruga je dobila odobrenje Lučke kapetanije Dubrovnik da baš uz skale 'Royal' postavi vaterpolsku baru.

U nastavku pogledajte kako kupalište izgleda danas, a u kakvom je stanju bilo prije. Više fotografija ovdje

Skale 'Royal' nakon radova: 

Lokacija prije radova: 

Popularni Članci