SMRT IVANE OBAD: Nema presude, sudac nezadovoljan radom policije i tužiteljstva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Niti nakon četiri godine nema presude za smrt Ivane Obad koja je stradala u tragičnoj prometnoj nesreći na autocesti kraj Bosiljeva. 

Podsjetimo, Ivana Obad je bila suvozačica Marina Čolaka u Ferrariju 360 Modena, kojeg optužnica tereti za utrkivanje i sudar s Daliborom Opačkom koji je u tom trenutku upravljao tehnički neispravnim Nissanom 350Z.

Kronologija slučaja govori kako je spis prvotno stajao 323 dana u ladici Suda u Karlovcu, a da bi potom bio prebačen na općinski sud u Zagrebu koji je trebao donijeti pravorijek.

Na samom 'zagrebačkom suđenju' ovaj slučaj se dodatno komplicira nizom kontradiktornih vještačenja, koja su posljedica, prema iskazima za javnost, nepreciznog policijskog fotoelaborata i same skice kao i pogrešno ucrtanih tragova kočenja.

U razgovoru za Index sam sudac je izjavio: 

"Nije moj posao da radim ono što je u opisu posla tužiteljstva. Mislio sam da će me tražiti dodatan rok da se usklade, ali nisu. Isto tako nisu reagirali niti tijekom postupka što je pasivnost, šutjeli su do zadnjeg trena. Vještak je masu toga izmijenio, a oni nisu mijenjali ništa pa nisam mogao donijeti odluku. Koliko vidim sve je ispunjeno i zrelo za dovršetak rasprave, ali nije dovoljno precizirano od strane tužiteljstva iako imaju sve podatke.

Vještak je napravio sve što je trebao iako je policija prvotno napravila određene nedostatke jer je bilo puno manjkavosti s njihove strane. Vještaku je zaista bilo teško i ne želim sad dijeliti packe ni policiji ni tužiteljstvu, ali nisu dobro odradili posao. 

Sad sam im dao rok od 15 dana da mi dostave dopunjenu optužnicu i više neće biti odugovlačenja. Novu raspravu zakazao sam za 12. mjesec", kazao je sudac Đaković. 

Ivana Obad ostala je zarobljena u gorućem Ferrariju 360 Modena, dok su Čolak i Opačak preživjeli. 

Preko 1800 dana obitelj Ivane Obad čeka na presudu.

Nikša Grljević

Popularni Članci