test

'TALITHA G' Jedna od najljepših i najelegantnijih jahti na svijetu koja je u Dubrovnik dovela Spielberga

Autor: Ivo Batričević
TALITHA G je jedna od najljepših jahti na svijetu, a posjetila nas je više puta pod raznimimenima. Dijelom godine jahta plovi za svoga vlasnika Mark Gettya i njegovu obitelj te zanjegove bliže prijatelje, međutim ona se daje i u najam za bogatije putnike

Godine 2005. nas je posjetila u najmu poznatog filmskog redatelja Stevena Spielberga, a na dvije fotografije se može vidjeti jahta vezana uz rivu luke Gruž. Bilo je još puno poznatih javnih osoba na jahti kao što su Tom Cruise, Francis Ford Coppola, neki od članova britanske kraljevske obitelji i mnogi drugi. Danas jahta nosi ime TALITHA, po krmi vije zastavu Ujedinjenog Kraljevstva, a luka upisa joj je Southampton.   

ZANIMLJIVA IMENA                                                                                          

U njemačkom brodogradilištu Krupp Germaniawerft u Kilu položena je 12. travnja 1929. godine kobilica za novogradnju broj 513. Ime joj je bilo REVELER, a građena je za poslovnog čovjeka Russella A. Algera Jr., predsjednika uprave Packard Motor Car Company. Iako je jahta porinuta u more, ona nije završena zbog smrti vlasnika te je stavljena u raspremu u brodogradilištu Camper & Nicholson u Gosportu u Hampsireu.

Godine 1931. ju je kupio Charles E.F. McCann, zet osnivača Woolworths trgovina, Franka Winfielda Woolwortha za 375000 američkih dolara te su završni radovi i opremanje jahte ubrzo završeni. Jahta REVELER za novog vlasnika mijenja ime u CHALENA tj. ime se sastoji od prva tri početna slova imena vlasnika (Charles) i četiri slova supruginog imena (Helena). Jahta je bila stacionirana u jahting klubu Glen Cove u New Yorku.    

BILA I U VLASNIŠTVU AMERIČKE MORNARICE                                                                                                                                                               Imala je 1045 bruto registarskih tona s ukupnom duljinom od 68, 88 i širinom 10, 39 metara. Pokretala su je dva dizelska motora, također proizvođača Krupp, s ukupno 2200 konjskih snaga koja su je preko dvije propele pokretala brzinom od 15, 5 čvorova. Imala je samo jednu ciminjeru nešto višu i tanju od kasnije dvije koje su bile dosta niže, a koje su joj postavljene tek pod imenom TALITA G.       

Jahta je 1939. godine prodana Leonu Mandelu, vlasniku robne kuće Mandel Brothers u Chicagu. Iako joj je matična luka bila Chicago njome su pod novim imenom CAROLA plovili do Gvatemale, pa i do otočja Galapagos u Tihom oceanu.

Dana 23. siječnja 1942. CAROLU je kupila mornarica SAD-a te je preuredila za ratne potrebe kao patrolnu topovnjaču imena BEAUMONT i oznake PG-60. Nakon preinake koju je izvršila tvrtka Gibbs Gas Engine Company u Jacksonvilleu na Floridi, USS BEAUMONT je 2. kolovoza 1942. godine, pod zapovjedništvom John M. Cox, Jr., isplovio iz Key Westa preko Panamskog kanala te je stigao ​​u svoju novu bazu Peral Harbour na Havajima. Dodijeljena je havajskoj mornaričkoj floti kao meteorološki brod za podršku pacifičkoj floti. BEAUMONT je prikupljao vrijedne meteorološke podatke na području Tihog oceana između baza Oahuu i otoka Midway.

Nakon završetka rata 2. rujna 1945., BEAUMONT je nastavio davati vremenske podatke prognostičarima, ali je 5. studenoga konačno napustio Pearl Harbor te je otplovio za San Francisco gdje je otpisan iz vojne službe 19. veljače 1946.

U SJEĆANJE NA SUPRUGU

U veljači 1947. USS BEAUMONT je kupio Norman B. Woolworth, čiji je otac Frederick Woolworth osnovao britansku podružnicu, F.W. Woolworth & Co. Limited, te je preimenovan u ELPETAL i stavljen u vlasništvo Elpetal Inc. iz New Yorka. ELPETAL je odmah preuređen u jahtu te su skinuta sva ratna obilježja i svo naoružanje. Nastavio je ploviti za užitak novog vlasnika. Godine 1957. ELPETAL je prodan grčkom brodovlasniku Marisu Embiricosu te jahta nastavlja ploviti s istim imenom, a uknjižena je na  Concordia Navigation Company s lukom upisa Monrovija u Liberiji. U '70-ima, nakon smrti supruge, Embiricos je ostavio jahtu na svom obiteljskom otoku Petalioli u Grčkoj gdje je kasnije na vezu propadala.

Australsko-britanski glazbeni poduzetnik i filmski producent Robert Stigwood kupio ju je u kolovozu 1983. godine. Poslao je na Maltu na popravak koji je trajao osam mjeseci, što je uključivalo i restauraciju pramca. Ponovo je zaplovila pod imenom JEZEBEL te je od 1984. godine plovila širom svijeta. Kasnije je jahta ponovno u Lisabonu u Portugalu stavljena u raspremu zbog mehaničkih problema. Prodana je 1993. godine Johnu Paulu Gettyu Jr. koji je preimenovao u TALITHA G, u znak sjećanja na drugu suprugu. Jahta je bila na trogodišnjem popravku od 1991. do 1994. godnine kada joj je postavljena druga ciminjera koja joj je dala karakterističan izgled koji plijeni poglede ljubitelja brodova i jahti širom svih luka svijeta. Od smrti Johna Paula Gettya Jr. 2008. godine, jahta je dobila ime TALITHA te je i danas u vlasništvu njegova sina Marka Gettya. Jahta je od porinuća promijenila osam imena i devet vlasnika te je i dalje rado viđen gost Dubrovnika.

Popularni Članci