USVOJENA STRATEGIJA PAMETNOG GRADA Uskoro će se uz kupnju Dubrovnik Passa morati i rezervirati termin!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / PIXSELL
Na današnjoj 32. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika izglasan je zaključak o usvajanju Strategije pametnog grada za Grad Dubrovnik.

Nakon prezentirane Strategije pametnog grada za raspravu se javio vijećnik Andro Vlahušić. Komentirao je razne 'smart' projekte poput e-proračuna, Dubrovačkog oka, smart parkinga i druge, naglašavajući kako je važno da sva smart rješenja imaju kvalitetnu povratnu informaciju koja služi ljudima. 

"Dubrovnik Pass nema mogućnost rezervacije, to iduće godine trebamo napraviti, cijeli svijet ima rezervaciju. Realna, prava budućnost pametnog grada će biti uvođenje građanske kartice Dubrovnik ID-a. Prijedlog je da svatko dobije Dubrovnik ID, pravo da koristimo usluge po povoljnijim cijenama, od žičare do restorana kao što je to danas slučaj. Budućnost pametnog grada će imati dva smjera jedan je posjetitelji to je Dubrovnik Pass, a drugi dio je nas Dubrovčana, Župljana, Konavala i to je Dubrovnik ID. Smart projekti koji se razvijaju moraju imati neposrednu korist, ako nemamo korist onda je to samo dodatni trošak", zaključio je Vlahušić.

"Mi smo vlasnici gradske jezgre, a ne možemo taj prostor koristiti zbog skupoće. Moramo pronaći rješenje da usluge budu prihvatljive za nas, vlasnike. Što će nam grad gdje smo zatvoreni ne tražeći pametna rješenja? Idealni pametni grad bi bio da najveći broj rješenja naprave domaći ljudi", rekao je Vlahušić. 

Odgovorio mu je gradonačelnik Mato Franković. 

"Trenutno se radi na sustavu rezervacija, u budućnosti će biti obveza da se pri kupnji Dubrovnik Passa  odmah rezervira i termin. Zato je strateški bitna implementacija Zidina u Dubrovnik Pass. Mi ćemo za dva dana imati sjednicu na temu zone posebnog prometnog režima, ali važno je da imamo displaye s totemima i možemo slati poruke, nije loš prijedlog da treba jasno komunicirati brojku raspoloživih parking mjesta", rekao je Franković. 

Popularni Članci