Veleposlanik Kenneth Merten: Ron Brown bi danas bio ponosan na Hrvatsku

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Na današnji dan obilježava se 18-ta godišnjica zrakoplovne nesreće koja se dogodila na brdu Sveti Ivan nedaleko od Zračne luke Dubrovnik. U nesreći je poginulo 35 putnika i članova posade, među njima i tadašnji američki državni tajnik za trgovinu Ronald Brown. 

Godišnjica tragedije obilježena je jutros u memorijalnoj kući Rona Browna. Počast američkom državnom tajniku odali su američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten, pomoćnik ministra prometa Dan Simonić, gradonačelnik Andro Vlahušić te, između ostalih, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, zamjenik župana Davorko Obuljen, predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić te direktor zračne luke Dubrovnik Roko Tolić.

-'Nastavljamo njegovu misiju, mislim da bi Ron Brown bio izuzetno ponosan da vidi Hrvatsku danas kao prosperitetnu državu, bliskog prijatelja SAD-u, članicu Europske unije, NATO-a, državu koja doprinosi svjetskom miru', rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

-'Američka vlada uputila je misiju koja je imala za cilj gopodarski oporavak i razvoj suradnje u regiji i povratak povjerenja nakon Domovinskog rata. Misija jest završila tragično, ali danas, 18 godina nakon nesreće, razina suradnje je izuzetno dobra na svim područjima', izjavio je pomoćnik ministra prometa Dan Simonić.

-'Grad Dubrovnik i Hrvatska nikada nisu imali bolju suradnju', posvjedočio je i gradonačelnik Andro Vlahušić. -'Ogleda se to i na polju filmske industrije, ali i brojnim drugim projektima. Nadamo se i drugim gospodarskim aktivnostima, ulaganjima u hotele kao i pomoći i pri dovršetku atuoceste prema Dubrovniku.

Podsjetimo, na današnji dan 1996. godine, nedaleko aerodroma u Čilipima srušio se američki zrakoplov u kojem je bilo tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown i delegacija s još 34 osobe. Svi putnici u zrakoplovu poginuli su, a među njima i dvoje hrvatskih državljana. Kao i svake godine i ove će biti položeni vijenci na spomen obilježju.

Popularni Članci