Božinović: Nema ukidanja COVID potvrda, mijenja se način izrade korona karte

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sazvao je danas press konferenciju o policijskoj prijavi protiv muškarca koji je ispod objave o dolasku predsjednika Vlade u Maslenicu napisao da ga "treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone".

Ministar Božinović, a osim toga i šef Stožera civilne zaštite RH odgovarao je i na novinarska pitanja vezana uz koronavirus, pandemiju i covid potvrde.

Na novinarsko pitanje o trajanju samoizolacije Božinović je naglasio kako te odluke donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo a ne Stožer. 

"Vidimo da i druge zemlje skraćuju vrijeme izolacije i samoizolacije jer se osobe brže zaraze, brže razviju simptome, ali i brže prolaze", rekao je. 

Već prije nekoliko mjeseci najavljivana je promjena u izradi ECDC korona karte, a Božinović je danas pojasnio o čemu je točno riječ.

"COVID potvrde su donesene uredbom Europske unije koja će sutra donijeti neke nove formule koje će svrstavati države po bojama. Dosad se uzimala incidencija i udio pozitivnih među testiranima, u novoj formuli će se uzimati i stopa cijepljenja na 100 tisuća stanovnika. Po tome će se zemlje svrstavati u boje", kazao je ministar.

Osvrnuo se i na aktualno pitanje ukidanja COVID potvrda.

"COVID potvrde se neće ukinuti jer, kad bi se ukinule, naši građani vjerojatno ne bi mogli izaći iz Hrvatske i ući u neku od zemalja EU", rekao je Božinović.

Popularni Članci