Brnjac se pohvalila: Hrvatska je lani ostvarila rekordne prihode od stranih turista!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ministarstvo turizma objavilo je priopćenje u kojem se osvrću na prihode od stranih turista prošle godine.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, u 2022. godini od stranih turista dobili smo 13 milijardi i 114 milijuna eura što je rast od 44 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Prihodovano je tako tri milijarde i 979 milijuna eura više. Kada se usporedi s rekordnom 2019. godinom, prihodovano je dvije milijarde i 575 milijuna eura više, odnosno prihodi od stranih turista bili su za 24 posto veći nego 2019. godine.

"Hrvatska je ostvarila dosad rekordne rezultate prihoda od stranih turista u 2022. godini – ukupno 13,1 milijardi eura. Ukoliko bi tome pridodali i procijenjene prihode od domaćih turista, procjenjuje se da će ukupni prihodi od turizma u 2022. godini biti oko 15 milijardi eura. Ovi rezultati potvrda su našeg usmjerenja prema kvaliteti i dodanoj vrijednosti", kažu iz ministarstva Nikoline Brnjac.

Kako kažu, značajan rast prihoda ostvarili su i u razdobljima izvan ljetne sezone.

U priopćenju su izdani još neki podatci pa tako od rujna do prosinca prošle godine, prihodi su iznosili milijardu i 473 milijuna eura što predstavlja rast od 44 posto u odnosu na 2021. godinu.

Kada se usporedi s posljednjim tromjesečjem 2019. godine, prihodi od stranih turista prošle godine bili su veći 22 posto.

Popularni Članci