Evo što se sve ne smije tijekom izborne šutnje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL, Goran Mratinović/DD
U ponoć je započela izborna šutnja. Sudionici izbora za Hrvatski sabor svoje su programe i kandidate smjeli predstavljati zaključno s ponedjeljkom, a od utorka je na snazi dvodnevna izborna šutnja.

Izborna šutnja u Hrvatskoj traje do srijede, 17. travnja, u 19 sati, tj. do zatvaranja oko 6500 biračkih mjesta, koliko će ih biti otvoreno na izborni dan.

Dok je šutnja na snazi, zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, kao i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

To se odnosi na medije, ali i društvene mreže poput Facebooka i X-a, kao i na slanje SMS-ova biračima i slično, kako su svojedobno naglasili iz DIP-a.

Zabranjena su, dakle, "postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža".

S druge strane, neki vizualni promidžbeni materijali i dalje ostaju u javnom prostoru, poput jumbo plakata.

Za kršenje izborne šutnje na saborskim izborima nisu zapriječene novčane kazne, no ona se, uz neka manja odstupanja, na proteklim izborima uglavnom poštivala.

S početkom izborne šutnje završila je 17 dana duga službena promidžba uoči izbora, koji se, umjesto uobičajeno nedjeljom, ovoga puta održavaju u srijedu.

Što o svemu tome misle, birači u Hrvatskoj reći će u srijedu, a u inozemstvu u utorak i srijedu.

Dijaspora, to jest hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, biraju dva dana, a izabrat će tri od 151 zastupnika u Hrvatski sabor. Za njihovo glasanje bit će otvoreno 110 biračkih mjesta.

Prva će se u ponedjeljak u 22 sata po hrvatskom vremenu otvoriti biračka mjesta u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, a posljednja u Chicagu i Los Angelesu, u četvrtak rano ujutro.

U inozemstvu će se izbori za sabor održati u 41 državi, piše Index.

Popularni Članci