GRAĐANI MOGU BIRATI SVOG FAVORITA Pitali smo političare što misle o preferencijalnom glasovanju i koga će zaokružiti na listi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Matija Habljak/PIXSELL, Goran Mratinović/DD
Za dva dana, građane Hrvatske očekuje festival demokracije – parlamentarni izbori. Na listama se nalaze dubrovački političari čija su imena odavno poznata. Birači glasuju sistemom preferencijalnog glasovanja, dakle glasuju za točno određenog kandidata s izborne liste. O listama i mjestima na listama koje zauzimaju kandidati odlučuje se stranački, no građani mogu birati svog favorita i tako mu povećati šanse za ulazak u Sabor.

Dubrovački dnevnik je kontaktirao političare koji nisu na listama te smo ih upitali što misle o preferencijalnom glasanju i tko je njihov favorit.

MARKO POTREBICA (HDZ):

Goran Mratinović

Mislim kako je preferencijalno glasanje izuzetno pozitivna novina unazad par godina u hrvatskom izbornom sustavu. Na kraju izbora, osim podrške stranci, vidi se jasno tko od kandidata uživa podršku na prostoru na kojem djeluje i to je vrlo dobra stvar jer građani, osim za stranke, mogu glasati i konkretno za ljude.

Zaista na ovim izborima nemam nikakve dileme. Moj preferencijalni glas ide gradonačelniku Matu Frankoviću za kojeg držim kako je svojim dosadašnjim radom, kako kao gradonačelnik, tako i kao saborski zastupnik, zaslužio moje povjerenje. Stoga pozivam naše sugrađane i žitelje na prostoru bivše Dubrovačke Republike da preferencijalno na ovim izborima zaokruže Mata Frankovića.

BLAŽ PEZO (HDZ):

Goran Mratinović

Mislim kako je preferencijalno glasanje dobra motivacija svakom kandidatu da se predstavi u što boljem svjetlu, ali i biračima koji mogu vrednovati rad pojedinca, ne samo unutar stranke, nego i na svim razinama. To je, prema mom mišljenju, svakako dobro.

Osobno ću podržati svog gradonačelnika Mata Frankovića.

IVAN VIĐEN (SRĐ JE GRAD): 

A.Č.

Sistem preferencijalnog glasovanja je dobro zamišljen, dobra je ideja jer omogućuje da birači sami korigiraju izborne liste u odnosu na ono kako su ih vidjele stranke. Dakle, u odnosu na logiku kako stranke slažu liste, birač može jednog kandidata po svom izboru 'pogurati' naprijed. Taj preferencijali glas je plus u kontekstu demokratičnosti izbora, no čini mi se kako postoji jedan problem u praksi, a to je da veliki broj birača nije poznat kako preferencijalno glasovanje funkcionira. Smatram kako puno više treba educirati i informirati građane što je to preferencijalni glas i kako funkcionira. Čak ni sudionici ovih izbora nisu znali dobro objasniti što je to preferencijalni glas i kako on funkcionira.

Što se tiče glasovanja na ovim izborima, mogu samo kazati kako ću glasati za našu listu, Možemo-Srđ je Grad, listu br. 11 za X. izbornu jedinicu.

SAŠA ŠKRABIĆ (SDP):

Goran Mratinović/DD

Mislim kako je sistem preferencijalnog glasanja jako dobar. Takvo što je potrebno jer daje mogućnost biračima da glasaju za konkretnu osobu koja je, prema njihovom mišljenju, bila najaktivnija, borila se za njihove interese, prava i za grad.

Što se tiče mog izbora, glasat ću za najaktivniju gradsku vijećnicu, Anitu Bonačić Obradović, s liste 'Rijeke pravde' za X. izbornu jedinicu.

IVICA BAN (MOST)

Goran Mratinović

Na predstojećim izborima za Hrvatski sabor zaokružit ću dubrovačkog gospara Josipa Joška Mikuša na listi Mosta, Hrvatskih suverenista, Hrvatske konzervativne stranke i Nezavisne liste mladih. Joško je pošten i dobar čovjek, koji će kao pošten čovjek i političar, ako bude izabran zahvaljujući preferencijalnih glasovima, sigurno na najbolji način zastupati interese našeg Grada, Županije i čitave naše izborne jedinice u budućem sastavu Hrvatskog sabora. 

Popularni Članci