Objavljeno koliko je radnika ove godine nedostajalo u hotelima, neki su morali smanjiti opseg poslovanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Fotolia
Anketa u kojoj je sudjelovalo 39 kompanija koje zapošljavaju 45 posto svih radnika u sektoru smještaja, otkrila da je zbog nedostatka radnika čak 42 posto kompanija smanjilo opseg poslovanja odnosno usluga.

U ovoj turističkoj sezoni u sektoru smještaja nedostajalo je oko 7,5 tisuća sezonskih radnika, i radnika je nedostajalo u 86 posto turističkih kompanija iz najnovije ankete Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Ako se trend nastavi, iduće sezone u hotelima falit će više od 8 tisuća ljudi, otkrio je na današnjem susretu s novinarima direktor UPUHH-a Bernard Zenzerović. Iz sektora stoga apeliraju da se pojačaju programi edukacije i zngažmana domaćih radnika,  ubrzaju procesi radnih dozvola za strane radnike te prilagodi institut stalnog sezonca.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 39 kompanija koje zapošljavaju 45 posto svih radnika u sektoru smještaja, otkrila da je zbog nedostatka radnika čak 42 posto kompanija smanjilo opseg poslovanja odnosno usluga. To je značajno bolje nego lani kad je poslovanje smanjeno za 65 posto, no i dalje je visoka brojka, kaže Zenzerović.

Zbog svega će u ovoj godini 37 posto kompanija imati smanjeni prihod, za razliku od lani kad je to prijavilo dvije trećine kompanija.

Anketa je otkrila i da je kao posljedica pandemije, kad je mnogo radnika izašlo iz sektora ili iz zemlje, povećan udjel sezonaca u ukupnoj radnoj snazi. U ovim kompanijama udjel sezonske radne snage je oko 70 posto. Također je povećana fluktuacija radnika, odnosno povećao se broj radnika koji su došli prvi put u određenu tvrtku, te je smanjen udio stalnih sezonaca za čak 17 posto u godinu dana.

“To pokazuje da je mjera stalni sezonac dotrajala i treba ju prilagoditi, jer očito više nije tako atraktivna kao ranije”, kaže Zenzerović u UPUHH-u predlažu da se poveća iznos naknade plaće koju sezonski radnici dobivaju od države u mjesecima kad ne rade. Kao dobar primjer suradnje sektora s državnim institucijama navodi zapošljavanje učenika i studenata koje je ove godine pojačano za oko 21 posto, što je rezultat povećanja poreznog limita.

Kad su u pitanju strani radnici, u UPUHH-u ističu da odmah danas treba početi raditi na mjerama koje će ubrzati procese. Predlažu da se za radnike povratnike smanji procedura sigurnosne provjere koju oni moraju ponavljati svake godine, a takvih je povratnika u ukupnoj brojci oko 50 posto. Zagovaraju digitalizaciju procesa izdavanja radnih dozvola za strance na razini cijele zemlje, a od Ministarstva vanjskih poslova traže ubrzanje izdavanja viza za manji dio radnika kojima to treba, te da se poveća kapacitet službi koje obrađuju zahtjeve za radne dozvole u MUP-u.

“Radi se o tome da se za te radnike ne bori samo Hrvatska, njih traži cijela Europa, Austrija, Njemačka, i mi moramo napraviti sve da budemo konkuretni, jer smo svjesni da ne možemo ispuniti naše potrebe za radnicima na domaćem tržištu”, kaže Zenzerović, piše Poslovni dnevnik.

Popularni Članci