Poznati imunolog o novom cjepivu: Nema više argumenata za necijepljenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
"Oni koji su dosad zazirali od cjepiva sada imaju dodatan razlog osjećati se sigurno i isprobati novo cjepivo. Ako bi to cjepivo bilo problem, onda bi trebala biti problem i sva druga cjepiva koja su testirana desecima godina na milijunima ljudi", rekao je virusni imunolog Luka Čičin-Šain za HRT govoreći o novom proteinskom cjepivu.

Hrvatska je naručila malo više od 300.000 doza novog, proteinskog cjepiva, rečeno je jučer na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu RH. Najavljuje se da će biti vrlo učinkovito, da je jeftinije od mRNA cjepiva te da prema posljednjim istraživanjima ima nizak postotak nuspojava, ali će se o svemu znati više kada se o cjepivu izjasni Europska agencija za lijekove (EMA).

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja Helmholtz u Braunschweigu objašnjava za HTV da je razlika između cjepiva koja su već na tržištu (cjepiva stvorena vakcinskim vektorima ili mRNA tehnologijom) i proteinskog cjepiva - u tehnologiji. Dodaje da je tehnologija proteinskog cjepiva već dobro poznata i korištena ranije u brojnim drugim cjepivima, poput cjepiva protiv hepatitisa B.

"U ovom slučaju radi se o proteinu šiljka koji je pročišćen te je dat u formulaciji cjepiva, zajedno s nekim dodatnim tvarima koje iritiraju imunosni sustav i onda ga potiču da se aktivira. Ta tvar dobiva se iz različitih prirodnih resursa. Postoji u jetri morskih pasa i zato se zove skvalen, ali je ovdje, naravno, proizvedena u laboratoriju. Kada se to pomiješa s pročišćenim proteinom šiljka, onda je riječ o cjepivu koje je prilično sigurno", kazao je.

Dodao je da su završene dvije faze kliničkog istraživanja, koje su pokazale da je cjepivo prilično efikasno, a u tijeku su istraživanja treće faze.

Navodi da istraživači svaki novi podatak u vezi s cjepivom dostavljaju Europskoj agenciji za lijekove kako bi ona mogla vidjeti je li doista istina ono što tvrde proizvođači - da je njihovo cjepivo i sigurno i efikasno.

Popularni Članci