test

PRVA DUGOROČNA PROGNOZA Objavljeno kakva nas jesen očekuje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je svoju prvu dugoročnu prognozu za jesen. Ovaj se servis u prognozi za jesen, kada je riječ o Europi, fokusirao na dva glavna i najviše korištena modela - ECMWF iz Europe i NMME (kombinirana prognoza iz nekoliko različitih sjevernoameričkih modela).

ECMWF model se smatra najpouzdanijim iako meteorolozi napominju da se nijedan sustav dugoročne/sezonske prognoze ne može nazvati potpuno pouzdanim jer promatraju samo trendove i način na koji se vremenski obrasci razvijaju tijekom duljih razdoblja. No ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti. 

Gledajući temperaturni obrazac iznad Europe prema ECMWF modelu vidljivo je vrijeme toplije od uobičajenog nad većim dijelom kontinenta, s vrhuncem nad središnjom Europom. Prema ovom modelu u Hrvatskoj se tijekom jeseni očekuju prosječne temperature za oko pola stupnja do stupanj više od uobičajenih, prenosi Index

Što se tiče oborina, nad kopnenom Europom možemo vidjeti uglavnom normalne do vlažnije uvjete, najavljuje SWE. Više oborina predviđa se u sjevernim dijelovima Europe i Sredozemlja. Prema ovom modelu u Hrvatskoj se ne očekuju velika odstupanja od uobičajenih količina oborina za ovo doba godine.

Gledajući pobliže Europu prema NMME modelu, površinske temperature će tijekom jeseni biti više od normalnih u većem dijelu kontinenta. NMME također pokazuje nedostatak sustava visokog tlaka nad Europom, tako da tople anomalije neće biti jako izražene. "Gledajući oborine nad Europom, vidimo uglavnom vlažnije ljetne uvjete u zapadnim i središnjim dijelovima kontinenta", prognozira Severe Weather. I prema ovom modelu se očekuje da će prosječne temperature u Hrvatskoj tijekom jeseni biti oko jedan Celzijev stupanj više od uobičajenih za to doba godine.

Popularni Članci