Pusić o izborima za Europarlament, Sloveniji i koaliciji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: vlada.hr
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je Centar izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i odgovarala na brojna druga pitanja. Na ono o vremenu održavanja izbora za Europski parlament Pusić je rekla kako će točnu odluku donijeti predsjednik Republike.

"Po svim razgovorima i konzultacijama koje su vođene, najveća je vjerojatnost da će se ti izbori održati u travnju", rekla je Pusić. Podsjeća da su to prvi izbori za Europarlament u Hrvatskoj i da su zato važni i ne bi smjeli biti stavljeni "pod tepih".

Što se tiče previranja na slovenskoj političkoj sceni i neizvjesnoj sudbini premijera Janše, Pusić je rekla da dosadašnje promjene u Sloveniji nisu utjecale na razgovore i da dogovori neometano traju i dalje.

"Naša je pozicija da se dogovaramo o modelu rješenja. Premijeri Milanović-Janša finaliziraju dogovor i s njim idu u javnost i takav je dogovor temelj za početak ratifikacije u slovenskom parlamentu.", kaže ministrica koja vjeruje da će nakon početka ratifikacije cijeli proces teći vrlo brzo.

Pusić je odgovarala i na pitanja o stanju u koaliciji nakon HNS-ovog protivljenja ograničavanju minusa što je najavio ministar financija Slavko Linić. Kaže kako ne zna zašto je Linić s time izašao u javnost kada se nije raspravljalo na Vladi. Zanijekala je da među ministrima postoji sukob.

"Ja bih znala. Nema nikakvog sukoba među ministrima. Rijetko koja (koalicija) funkcionira na ovaj kvalitetan način što se tiče koalicijskih odnosa. Postoji zdrava pamet, postoji mogućnost da se promisli da se razgovara o stvarima i argumentira", rekla je Pusić i ponovila da je u slučaju Linićeva prijedloga stav HNS-a da: "Država ne smije građane tretirati kao malodobnike". Rekla je kako u slučaju ministra Linića nema govora o sukobu.

"Recimo, bez tog istog ministra Linića, mi ne bi imali dovršene granične prijelaze na vrijeme, do čega je meni vrlo stalo jer je to sastavni dio uvjeta za punopravno članstvo prvog sedmog i tu ga čuvam kao malo vode na dlanu. Hvala bogu da je to preuzeo i napravio, a oko drugih stvari ako budemo imali različita mišljenja ćemo raspravljati" , zaključila je ministrica.

Media servis

Popularni Članci