Krešimir Dolenčić - Dubrovnik vidim kao glavni grad Hrvatske

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dubrovackidnevnik.hr
Novo vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara na čelu s intendantom Krešimirom Dolenčićem festivalu će, čini se, donijeti jednu novu svježinu i kvalitetu. Dolenčićev plan je Igre vratiti Gradu i njegovim žiteljima, koji će festival prigrliti i doživljavati kao svoj. Uistinu, 64. Festivalska sezona označit će povratak Dubrovačkog simfonijskog orkestra na festivalsku pozornicu, a u samoj ceremoniji otvaranja kao statisti sudjelovat će i osamdesetak Dubrovkinja i Dubrovčana. – Želim da svakog posjetitlja, već na ulazu u Grad 'puknu' Igre i da poželi vidjeti što se tu događa, rekao je Dolenčić. O samom otvorenju Dolenčić nije htio previše otkriti. Rekao je tek da će ceremonija trajati 30-tak minuta i da će biti radosna.

Podizanjem festivalske zastave Libertas na Orlandov stup 10. srpnja svečano će se otvoriti 64. Dubrovačke ljetne igre. Do 25. kolovoza okupit će više od 2000 umjetnika iz cijelog svijeta. Oni će u 47 dana pred međunarodnom publikom izvesti više od 130 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj na taraci Grand Ville Argentina. Na konferenciji su govorili ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, intendant Krešimir Dolenčić i rukovoditeljica marketinških komunikacija Vipneta Ivana Galić.

Budžet težak 12 milijuna kuna

Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Gradu Dubrovniku, Županiji Dubrovačko-neretvanskoj, generalnom sponzoru Vipnetu i brojnim drugim sponzorima, 64. Dubrovačke ljetne igre ove godine raspolažu s budžetom od 12 milijuna kuna. Nema sumnje, dovoljno da publici omogući bogat, raznovrstan i kvalitetan umjetnički program. - Ponosna sam što same Igre u tom iznosu sudjeluju s 40 % vlastitih sredstava. Radujem se Otvaranju i radu s novim umjetničkim vodstvom, a posebno me veseli što nakon jučerašnjeg susreta s predsjednikom Josipovićem na Pantovčaku mogu potvrditi njegov dolazak u Dubrovnik 10. srpnja – istaknula je na početku ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović.

Medeja i Ekvinocijo i na engleskom


Novost, koja će biti zanimljiva ljubiteljima tehnologije i gadgeta jest Vip script aplikacija koja gledateljima omogućava da u stvarnom vremenu prate prijevod predstava Medeja i Ekvinocijo na engleski ili suvremeni hrvatski jezik na mobilnim uređajima. Vip script će ujedno gluhim i nagluhim osobama, kao i stranim turistima, omogućiti prevladavanje komunikacijskih barijera u praćenju predstava ­ rekla je na kraju Ivana Galić, rukovoditeljica marketinških komunikacija Vipneta. Gledatelji će ovu aplikaciju moći besplatno koristiti putem stranice dsf.vip.hr na svom ili unajmljenom tabletu ili pametnom telefonu.

Ovogodišnji dramski program obuhvaća tri nova naslova, dvije reprizne predstave, jednu dramsku obnovu te čak pet gostovanja. Premijerni dramski program u Gradskoj vijećnici otvara projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković Allons enfants u kojem uz glumce sudjeluju i građani Dubrovnika, a na duhovit način se bavi osvještavanjem sadašnjosti grada. Glazbeni program Igara obilježit će dvjestotu obljetnicu rođenja Verdija i Wagnera opernim gala programom 1813. – Verdi vs. Wagner u izvedbi Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i brojnih solista pod ravnanjem Ire Levina i u režiji Giancarla del Monaca, te stotu praizvedbu Posvećenja proljeća Igora Stravinskog programom 1913. – Stravinski vs Ravel u izvedbi Simfonijskog orkestra i zbora Mađarskog radija pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

 

Cjelokupan program pronađite na www.dubrovnik-festival.hr

 

Popularni Članci