'NEMAMO KOMENTARA ZA DUBROVAČKI DNEVNIK' Kapetanić o Pelinama: Radi se o višku kamena

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Stanari Pelina u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika ogorčeni su zbog radova na objektu, kuli Sv. Katarine, koje izvodi Društvo prijatelja dubrovačke starine. Tvrde kako se iz dana u dana pred njihovim očima zapravo odvija devastacija vrijedne baštine i stoljetnog kamena koji se nepropisno lomi i odvozi. U posljednje vrijeme pitaju se čak je li riječ o krađi i hoće li se kamen uopće na kraju vratiti i kako će se uopće vratiti, nakon što su 'uhvatili' jednog od radnika kako doslovno lomi i mrvi kamen ispred objekta.

Dubrovački dnevnik jučer je  pisao o zabrinutosti stanara, a danas pokušao doći do odgovora od  Društva prijatelja dubrovačke starine, no oni, kako je rekao tajnik, 'nemaju nikakvih komentara za Dubrovački dnevnik.' 

Srećom,  tajnik DPS-a Niko Kapetanić ipak je javnosti i zabrinutim građanima odgovorio,  u Dubrovačkom vjesniku. Prenosimo izjavu tajnika u cijelosti,  uz zahvalu kolegama, radi građana koji su nam se obratili u nadi da ćemo provjeriti informacije koje ih zanimaju. Jer kako su rekli,dubrovačka baština je prevrijedna da bi se bilo koji slučaj moguće devastacije smio ignorirati. Oni rijetki koji su u staroj gradskoj jezgri ostali živjeti posebno su osjetljivi na svaki zahvat koji se događa, kako kažu, 'u njihovom dvorištu,' te će i dalje upozoravati na sve zahvate koji bi mogli ugroziti UNESCO-vu baštinu.

'Radove izvodi građevinska tvrtka Građevinar Quellin koja je specijalizirana već više od pola stoljeća za radove na obnovi. Ako se pojavi višak kamena on ide u skladište i mi ga opet negdje drugo koristimo. To vam nikakvo ugostiteljstvo neće biti, mi ćemo kao i uvijek imati adekvatne sadržaje i mi čuvamo dostojanstvo gradskih mira. Prostor će imati nekoliko etaža po projektu kojeg je konzervator odobrio,' istaknuo je Niko Kapetanić te dodao kako se radovi izvode u najboljem redu. 'Ovo za mene uopće nije ozbiljna tema,' zaključio je Kapetanić za Dubrovački vjesnik. 

Popularni Članci