PAZITE SE PREVARE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA U posljednje vrijeme ovaj način je sve popularniji, a ljudi često 'nasjednu' i ostaju bez novca

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Soban/PIXSELL/DD
Nije novost da se sve više prevara iz dana u dan javlja na u virutalnom, online svijetu. Prevaranti postaju sve domišljatiji i smišljaju načine kako da žrtvu brzo i efikasno navesti da im da novac.

Posljednjih mjeseci sve je popularnija prevara s lažnim profilima, najčešće na društvenoj mreži Instagram, no ne i isključivo na istoj, pa se pokušaji prevare znaju pojaviti i na Facebooku, no za ovaj tip prevare ipak dominantna platforma djelovanja je Instagram. 

Prevarant tako napravi Instagram profil sa podacima osobe, najčešće su to one osobe koje dijele mnogo toga o svom privatnom životu na ovoj društvenoj mreži, kao što je to posao, omiljeni restoran, fotografije s obitelji i slično. A sve to domišljati prevaranti iskoriste da naprave profil što sličniji onome od koga su podatke ukrali. 

Nakon što su profil napravili, javljaju se kontaktima koje su pronašli na listi pratitelja i najčešćih 'lajkova' i komentiranja na Instagram profilu osobe kojoj su ukrali podatke. 

Kada se jave prijateljima i poznanicima osobe za koju se pretvaraju da su oni, traže od njih (najčešće) kupnju A bona u iznosu od 200 kuna. 

fff

Kako njihov profil izgleda skoro pa jednako kao profil onoga od koga su podatke uzeli, žrtve često ne posumnjaju da je riječ o prevari već kupe bon i pošalju ga prevarantu misleći da pomažu svome prijatelju ili poznaniku. Kada shvate da su prevareni već bude prekasno. 

Valja napomenuti da su žrtve ovih prevara su najčešće muškarci, njihovi profili se češće kopiraju, a od njih se i češće traži novac nego od žena. 

Zbog toga pazite što dijelite na društvenim mrežama, budite oprezni u komunikaciji i nikada ne šaljite novce bez provjere vjerodostojnosti, a profile na Instagramu je najbolje držati 'zaključanima' za javnost, a za pratitelje prihvatiti samo one osobe koje osobno poznajete. 

Popularni Članci