Slovenski parlament jednoglasno prihvatio Ugovor o pristupanju Hrvatske EU

Autor: dubrovackidnevnik.hr
LJUBLJANA - Slovenski parlament jednoglasno je prihvatio hrvatski pristupni ugovor nakon kratke rasprave u Državnom zboru. Glasovanju su nazočili predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović te šefica diplomacije Vesna Pusić.

Napokon veliki pljesak Hrvatskoj i iz Ljubljane. S 82 glasa za, a toliko je zastupnika bilo i nazočno sjednici, Državni je zbor prihvatio ugovor o pristupanju i tako konačno dao zeleno svjetlo hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Parlamentu se prvo obratila premijerka Alenka Bratušek. Prisjetila se cijele povijesti hrvatsko - slovenskih neriješenih problema, sve od sporazuma Račan Drnovšek pa do potpisivanja memoranduma o Ljubljanskoj banci.

"Svaki taj korak bio je važan za naše građane i zato smo danas tu gdje jesmo", kazala je Bratušek. Posebno se zahvalila svim članovima obiju ekipa koje su sudjelovale u ovom procesu. "Slovenija je uvjerena da će proširenje Europske unije biti uspješna priča, a i krizu ćemo lakše prevladati zajedno", zaključila je slovenska premijerka.

Jutros su se u Ljubljani sastali Bratušek i Milanović, prvi put otkad je nova slovenska premijerka preuzela Vladu. Sastali su se i stari prijatelji, Vesna Pusić i Karl Erjavec, koji su uz financijske stručnjake Franca Arhara i Zdravka Rogića najzaslužniji za rješavanje problema Ljubljanske banke, što je na kraju otkočilo slovensku blokadu i dovelo do ove ratifikacije. Hrvatski pristupni ugovor još moraju do kraja ratificirati Nizozemska, Belgija, Danska i Njemačka.

Izvor i Foto: Media servis

Popularni Članci