ŠOKANTNO! Namirnice koje nikada više nećete jesti nakon što ovo pročitate
Stručnjaci iz različitih područja objasnit će nam zašto ne žele jesti neka jela. Idealno bi bilo kada bismo uvijek mogli birati svježu organsku hranu, ali kako to nije moguće, donosimo vam nekoliko savjeta što nikako nije mudro unositi u organizam, i kako pronaći alternativu.
1. Endokrinolog nikada neće jesti: Rajčicu iz limenke
Fredrick Mi Saal, endokrinolog na Sveučilištu u Missouriju.
Problem: Smola kojom su obložene limenke sadrže bisfenol- A, sintetički estrogen koji se povezuje s nizom bolesti od reproduktivnih problema do bolesti srca, dijabetesa i pretilosti.
Rješenje: Kupujte rajčicu u staklenoj ambalaži ili u tetrapaku.
2. Farmer nikada neće jesti: Govedinu hranjenu kukuruzom
Joel Salatin je autor mnogih knjiga o održivom stočarstvu.
Problem: Goveda po prirodi jedu travu, a ne žitarice. No, poljoprivrednici hrane životinje kukuruzom kako bi ih brže udebljali za klanje. Istraživanja su pokazala da govedina od stoke hranjene travom ima puno više vitamina E, omega-3 masnih kiselina, kalcija, magnezija i kalija.
Rješenje: Kupujte govedinu od travom hranjene stoke. To mora biti naznačeno na deklaraciji, a ako nije - pitajte svog mesara.
3. Toksikolog neće jesti: Kokice iz mikrovalne
Olga Naidenko, znanstveni savjetnik za zaštitu okoliša.
Problem: Istraživanja pokazuju da se zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici oslobađaju štetne kemikalije koje se u obliku pare zadržavaju u kokicama, a zatim i u vašem tijelu.
Rješenje: Pecite organske kokice na starinski način - u tavi. Za aromu koristite pravi maslac, ili sušene začine.
4. Vlasnik farme za uzgoj povrća neće jesti: Krumpir tretiran pesticidom
Jeffrey Moyer, predsjednik Nacionalnog odbora za standarde organske hrane.
Problem: Korjenasto povrće apsorbira herbicide, pesticide i fungicide što nikako nije zdravo za ljudsko tijelo.
Rješenje: Kupite organski krumpir, jer pranjem ne možete ukloniti kemikalije.
5. Stručnjak za ribarstvo neće jesti: Uzgojenog lososa
Dr. David Carpenter, direktor Instituta za zdravlje i okoliš na Sveučilištu u Albanyju, objavio je veliku studiju u časopisu Science o zagađenosti ribe.
Problem: Uzgojeni losos ima puno manje vitamina D, a više kancerogenih sastojaka i pesticida od onog koji živi u prirodi.
Rješenje: Sami ga ulovite u divljim vodama.
Cijeli tekst pročitajte na punkufer.hr.