ŠUICA OŠTRO PO MILANOVIĆU 'Ako se mi upustimo u karatkerizaciju premijera, tu će biti svega!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Županijski je HDZ danas održao osvrt na proteklu godinu kojem su prisustvovali predsjednik Županijskog odbora Branko Bačić, europarlamentarka i potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica, župan Nikola Dobroslavić i saborski zastupnik Frano Matušić.

Tom su se prigodom HDZ-ovci prisjetili protekle godine, prokomentirali izborne rezultate i govorili o prometnoj izolaciji Dubrovačko-neretvanske županije. 

Bačić: 'Vlada kažnjava Županiju, blokiraju nam bitne projekte!'

Na samom početku, Bačić je kazao kako je županijski HDZ zadovoljan svime što je postigao u 2013. godini, a to se prvenstveno odnosi na rezultate na lokalnim i europarlamentarnim izborima. 'Političke stranke koje čine vladajuću koaliciju nemaju takvu podršku u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na određeni način oni kažnjavaju Županiju jer sve ono što je nama važno, svi projekti koji su gospodarska pretpostavka razvoju ove županije ne prolaze na razini državnog proračuna ni na razini Vlade,' kazao je Bačić.

Naravno, bilo je riječi i o Pelješkom mostu. 'Do prije kratkog vremena, Vlada je tvrdila kako je Pelješki most iluzija za budale, sve dok ga Europska komisija nije ocijenila najboljim rješenjem za povezivanje Hrvatske,' kazao je te istaknuo kako Vlada tvrdi kako nema sredstava za izgradnju mosta, što je, kaže Bačić, netočno. 'Prije 15-ak dana u Saboru je raspravljen Zakon o cestama kojim je Vlada javnim poduzećima, a prije svega autocestama uzela milijardu kuna namjenskih sredstava za izgradnju mreže autocesta u Hrvatskoj i ta sredstva, u polovini iznosa od 500 milijuna kuna, dala Hrvatskim željeznicama,' kazao je Bačić. Također je dodao kako je ministar Hajdaš Dončić kazao kako autocesta do Dubrovnika neće biti gotova do 2030. godine. 'Mi smo se tome usprotivili jer držimo da smo, kao građani Hrvatske, tijekom 11 godina izdvajali 1,20 kuna po litri benzina za gradnju, između ostalog, i mreže autocesta. I sada, kada je autocesta došla na vrata ove Županije, Vlada šalje poruku kako najmanje 17 godina ona neće doći do Dubrovnika,' tvrdi Bačić koji je pozvao Ministarstvo da se do izgradnje mosta uredi Pelješka cesta i omogući subvencionirana cijena karte na relaciji Ploče-Trpanj.

Šuica: 'Ni Jadransko-jonska cesta, ni koridor nisu u sedmogodišnjem prioritetu financiranja EK'

Riječ je imala i Šuica koja je također pričala o Pelješkom mostu. 'Uopće nije važno tko je prvi postavio pitanje u Europskom parlamentu, najvažnije je to što je Studija Europske komisije pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje Hrvatske, a sad je na Vladi potez,' kazala je te dodala kako ni Jadransko-jonska autocesta, ni koridor, koji su ucrtani na karti europskih koridora, nisu  u sedmogodišnjem prioritetu financiranja Europske komisije.

Također se osvrnula i na jučerašnje izjave premijera Zorana Milanovića na račun Tomislava Karamarka. 'Neki psiholog bi trebao prokomentirati premijerovo jučerašnje ponašanje koje je bilo apsolutno neadekvantno. Išao je osobno na predsjednika HDZ-a Karamarka što je pokazatelj velike nesigurnosti. Iz njegove nesigurnosti proizlaze takve izjave,' kazala je Šuica te dodala kako će biti svakakvih kvalifikacija ukoliko se oni upuste u karateriziranje premijera. Također je kazala kako su takve rasprave nedopustive u vremenu kad, kako kaže, građani žive teško, ne samo zbog političkog nasljeđa nego i zbog nesposobnosti aktualne Vlade.

Dobroslavić: 'Vladajući ne pokazuju razumijevanje za našu Županiju'

Župan Dobroslavić je kazao kako je Županija dala svoj doprinos u uveravanje Vlade kako je most najbolje rješenje za povezivanje Hrvatske, ali i pravedno uspostavljanje granica prema susjedima, i po pitanju Bosne i Hercegovine, ali i po pitanju Crne gore. Također je dodao kako je Županija u protekloj godini imala ili pokrenula 40-ak ulagačkih projekata od kojih dva vrijede milijardu eura, pojedinačno.

'Borili smo se i da Dubrovačko-neretvanska županija ostane jedinica područne samouprave. O tome smo donijeli i Deklaraciju na Županijskoj skupštini te se nadam kako će to biti dovoljno središnjoj vlasti da uvaži mišljenje tako ozbiljnog tijela,' kazao je župan te dodao kako vladajući ne pokazuju razumijevanje ni dovoljno volje zaštititi interese žitelja Županije.

Matušić: 'Koga to u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zanimaju željeznice?'

Nakon njega, riječ je imao i Matušić koji je također kritizirao Vladu. 'Rezultati rada ove vlasti je samo minus, iako su u prvoj godini obećali gospodarski rast i kazali kako znaju način kako će izvući zemlju iz krize,' kazao je.

I on se osvrnuo na prometnu izoliranost Dubrovačko-neretvanske županije. 'Sredstva koja su do sada bila uredno dostavljena Hrvatskim autocestama su uzeta i prebačena u druge stavke, između ostalog i na željeznice. Koga to u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zanimaju željeznice?', upitao je Matušić te dodao kako se svake godine iz državnog proračuna za Hrvatske željeznice izdvajala vrijednost jednog Pelješkog mosta, u cijelosti, te kako se vrijednost subvencija kretala u iznosu od 3 milijarde kuna. 'Radi se o apsolutno nesposobnoj Vladi koja nakon dvije godine nema na što biti ponosna,' zaključio je Matušić.

 

Ivona Butjer

Popularni Članci