Istraga o bludu i krađi unutar Vatikana

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Unutar Crkve, prema rezultatima istrage kardinalske tročlane komisije koju je papa osnovao za razotkrivanje razloga curenja informacija izvan vatikanskih zidina, postoje oni koji “unakazuju njezino lice”, donosi talijanska Repubblica, a prenosi Večernji list.

Rekao je to Benedikt XVI. još na Pepelnicu. No, osim unutarnje borbe za vlast i novac, čini se da postoji i “pretpostavka o gej lobiju”, kako piše list Repubblica.
 

Centar za estetiku

Pod naslovom na prvoj stranici “Seks i karijera, ucjene u Vatikanu razlog odustajanja Benedikta XVI.”, list Repubblica objavljuje prvi nastavak teksta o istrazi trojice kardinala. Jozef Tomko (89), Julian Herranz (83) i Salvatore de Giorgi (83) 17. prosinca prošle godine predali su Benediktu XVI. dosje od 300 stranica, ali još nisu zaključili istragu. Oko 300 stranica dokumenata, u dva toma, naslijedit će novi papa. U njima se, navodno, upozorava na kršenje šeste i sedme od deset zapovijedi, odnosno na blud i krađu.

Do sada se govorilo o korupciji, pa čak i napuhavanju troškova za postavljanje jaslica na Trgu sv. Petra, ali list Repubblica sada iznosi i kako su “neki visoki crkveni svećenici pod vanjskim utjecajem i povezani s laicima i njihovim mondenim životom”. Spominju se mjesta susreta, odnosno vile izvan Rima, jedan centar za estetiku..., ali i “unutar Vatikana”. Papa je u govorima jasno naznačio stanje, ali se njegove poruke nisu tada shvaćale, nije bilo moguće povezati ih s detaljima. Na dan kad se Crkva sjeća pape Ivana XXIII., koji je prije 50 godina otvorio Drugi vatikanski koncil, 11. listopada, Benedikt XVI. kazao je kako prije pola stoljeća nije bilo razdora.

– Drugi vatikanski koncil održan je u vrijeme kada nije bilo posebnih vjerskih zastranjivanja koje je valjalo ispraviti ili osuditi niti nekih doktrinarnih ili stegovnih pitanja koja je valjalo objasniti – rekao je Benedikt XVI. na općoj audijenciji 10. listopada. Tada se njegove riječi nisu povezivale s onim što se događalo, a samo nekoliko dana prije razgovarao je s predsjednikom tročlane kardinalske komisije, Julianom Herranzom, Španjolcem u Opusu Dei.

Prekid rivalstava

Ostavku Benedikta XVI. komentirao je i kardinal De Giorgi, član istražne komisije.

– Time je dao snažan znak svima koji se na dužnostima upravljanja ili vlasti smatraju nezamjenjivima. Crkvu čine ljudi. Papa je vidio probleme i s njima se sučelio inicijativom koja je dalekovidna – kazao je kardinal De Giorgi.

Na općoj audijenciji 13. veljače papa je kazao kako “unutarcrkvene podjele unakazuju lice Crkve” te pozvao “na prekid rivalstava, na prestanak instrumentaliziranja i korištenja Boga za vlastite interese, za vlastitu slavu i vlastiti uspjeh”. Pisanje lista Repubblica zasigurno će izazvati nova pitanja, među ostalim i kako su, ako jesu, u javnost iscurili detalji dosjea tročlane komisije. Zatim, je li stvarno u pitanju i šesta zapovijed: Ne sagriješi bludno!

Silvije Tomašević/ Večernji list

Popularni Članci