Paraolimpijac će se braniti sa slobode

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: guardian.co.uk
Oscar Pistorius koji je s četiri hica ubio svoju djevojku, manekenku Reevu Steenkamp, branit će se sa slobode. Mora predati putovnicu i oružje te se do početka suđenja odnosno 4. lipnja, policiji javljati dva puta tjedno.

Sudac Desmond Nair odlučio je odobriti zahtjev obrane za puštanje slavnog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, i to uz jamčevinu od 113 tisuća dolara, a iako je slobodan, neće smjeti biti u kontaktu sa svjedocima.

Dugim govorom sudac Nair detaljno je obrazložio svoju odluku uz povijesne činjenice vezane za pravni kontekst slučaja te objašnjenje da je obrana dovoljno dobro predstavila svoje argumente za puštanje na slobodu. Također, sudac je nabrojao pogreške glavnog istražitelja Hiltona Bothe, no zaključio kako je njegov slučaj odvojen od samih argumenata optužbe.

Potom je ustanovio kako obrana nije uspjela nedvosmisleno pokazati rupe u optužbi koje bi predstavljale iznimne okolnosti pod kojima bi sigurno trebalo odrediti jamčevinu, no ni optužba nije uspjela predstaviti toliko čvrst slučaj koji bi mogao motivirati optuženog da pobjegne.

Tužiteljstvo je bilo protiv puštanja na slobodu uz jamčevinu, navodeći kako bi Pistorius mogao pobjeći iz zemlje jer ima kuću u Italiji, te bankovne račune u inozemstvu. Okolnosti u kojima je došlo do tragedije još uvijek nisu jasne. Naime, Pistorius tvrdi da je pucao u djevojku jer je mislio da se radi o provalniku, ali policija je odbacila takvu teoriju, te je optužen za ubojstvo svoje zaručnice.

Sudac je prilikom izricanja odluke izjavio i kako ima određenih nejasnoća vezanih uz Pistoriusovu verziju događaja. Nije mu jasno zašto počinitelj nije provjerio gdje je bila Steenkamp kada se probudio, zašto ju nije zazvao dok je bila u kupaonici, te zašto je uopće išao prema kupaonici ako je vjerovao da je unutra opasni napadač.

Zaključio je da optužba nije uspjela dokazati da postoji rizik od bijega u slučaju optuženog, te da nije uspjela dokazati da bi Pistorius mogao biti opasan po druge u slučaju puštanja na slobodu.

Inače, Pistorius je postao prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. Pistorius je rođen je s urođenom manom i prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena. U srednjoj školi bavio se ragbijem, vaterpolom i tenisom, no najveće rezultate je postigao u atletici.

Izvor: Novi list / Jutarnji list / DD

Popularni Članci