Lea Đurović Ruso, poduzetnica godine: Snaga je u zajedništvu tima u kojem svi imaju priliku za izgraditi se

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Karla Kolunđija

Održana je šesta nacionalna konferencija Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“, koja se održala pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Republike Hrvatske.

Udruga „Krug“ djeluje od 1992. te se bavi promicanjem i oglašavanjem ženskih prava i osnaživanja ženskog poduzetništva. Ideja i cilj „Kruga“ je razbijati predrasude, raditi potencijal tj. omogućavati ženama koje imaju ideje da se razviju, ohrabre i tako dati primjer mladim curama da je sve moguće.

Odgovornost promicanja tih ciljeva, naglasili su, je na društvu, te svakom pojedincu koji djeluje unutar okvira društva.

Sve okupljene pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić:

„Grad Dubrovnik potiče žensko poduzetništvo i kroz naš ured za poduzetništvo, turizam i more, a u skladu s gospodarskom komorom od 2018. godine provodimo natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava. Sa zadovoljstvom možemo kazati kako se sve više poduzetnica uključuje i javlja na te pozive što nas čini ponosnima i radosnima da smo i mi kao gradska uprava prepoznali mogućnosti i potencijale i na neki način dodatno potaknuli razmišljanje o osamostaljenju. Želim vam zaista jedan uspješan i svrhovit rad, lijepo i ugodno druženje, mi kao dobri domaćini otvaramo srce i ponavljam - dobrodošli u Dubrovnik“, kazala je Jelka Tepšić

Pozdrav okupljenima uputila je i Žaklina Marević, pročelnica upravnog odjela za poslove župana.

„Ja vjerujem da ste vi drage i poštovane žene, u proteklom periodu od vašeg osnivanja daleke 1962. godine, pa sve do danas, kroz generacije žena koje su prošle pod vašu udrugu, u velike doprinijeli boljem položaj žena u našem društvu .Naravno da nikad nije dovoljno i sigurna sam i vjerujem da ćete se i dalje truditi kako bi taj položaj žena bio što bolji. U našim uredima u Dubrovačko-neretvanskoj županiju radi 63 posto žena, vjerujem da su sve naše djelatnice zadovoljne svojim položajem u našim ustanovama. Jako je bitno da se što više mladih žena uključi u poslovni svijet, vidjet ćemo to danas kroz dodjelu vaših priznanja menadžericama i poslovnim ženama, ja sam sigurna da ćete vi u budućnosti svojim radom doprinijeti da svake godine imamo sve veći i veći broj takvih žena“, rekla je Žaklina Marević, pročelnica upravnog odjela za poslove župana.

Marija Pletikosa, državna tajnica ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike također je pozdravila okupljene.

„Osobita mi je čast i zadovoljstvo na ovoj svečanosti pozdraviti sve prisutne predstavnice poduzetništva u Hrvatskoj u ime predsjednika vlade Republike Hrvatske. Ponajprije me veseli činjenica da u Hrvatskoj imamo respektabilan broj uspješnih poslovnih žena u okolnostima koje pred svih nas stavljaju niz izazova s kojima se svakodnevno suočavamo. Kada govorimo o tržištu rada u Republici Hrvatskoj, valja istaknuti kako ono u posljednjih nekoliko godina kontinuirano bilježi pozitivne rezultate, kako u vidu povećanja broja zaposlenih, tako i kroz smanjivanje broja nezaposlenih. Prema službenim pokazateljima u Republici Hrvatskoj i dalje postoji jaz u zaposlenosti žena i muškaraca, a osobiti je jaz u udjelu žena poduzetnica prema muškim kolegama. Zbog toga je nužno promicati sve politike koje vode kao ostvarenju jednakih prilika na tržištu rada za žene i muškarce. Stoga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike poseban naglasak stavlja upravo na poticanje uključivanja žena na tržište rada i razvoju odgovarajućih sustava podrške za njihovo uključivanje, zapošljavanje i poduzetništvo. Ministarstvo rada i Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano potiču uključivanje svih nezaposlenih osoba na tržište rada s posebnim naglaskom na žene. Navodimo da se ostvaruje kroz provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja, koje uključuje 12 programa, a cilj je poticanje zapošljavanja, samozapošljavanja te dodatnog cjeloživotnog obrazovanja“, zaključila je Marija Pletikosa, državna tajnica ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju nije bila u mogućnosti fizički prisustvovati na skupu, te je tako pozdravila nazočne video porukom.

„Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Europske komisije, a istodobno mi je žao što nemam priliku biti s vama zajedno uživo. Čestitam organizatorima na ovoj uspješnoj šestoj nacionalnoj konferenciji i unaprijed čestitam poduzetnicama godine. Hvala vam što s mojim radom predano ističete važnost uključivanja žena u poslovne i poduzetničke zajednice u našoj Hrvatskoj i širom Europske unije. Žene predstavljaju i značajan potencijal za gospodarski rast i inovacije, a naše ideje, perspektive i vještine ključne su za uspjeh cijele europske poslovne zajednice. A žene su ključni pokretači napretka i inovacija. Naša uloga u poslovnom svijetu mora biti primjereno vrednovana. Pri tome ne smijemo zanemariti važnu ulogu i doprinos muškaraca“, kazala je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Nakon uvodnih pozdrava uslijedila je dodjela priznanja poduzetnicama za poslovanje u 2023. godini.

Predsjednica udruge Krug, Sanja Putica dodijelila je posebno priznanje  Gordani Leskor Jurić za četrdesetogodišnji kontinuitet u poduzetništvu u kozmetičkoj industriji.

„Zahvaljujem se, dobila sam ovako jednu krasnu nagradu sad, nakon četrdeset godina rada, kad bih trebala ići u mirovinu, ali ja mislim sad, kad sam ovo dobila, da bih tek trebala i dalje nastaviti raditi. Hvala vam“, rekla je Gordana Leskor Jurić.

Lea Đurović Ruso, vlasnici tvrtke Proto-arch d.o.o. dobitnica je nagrade u kategoriji ''poduzetnica godine za 2023. godinu.'' Ona je svojim arhitektonskim uradcima ostavila  upečatljiv trag na vizure naše grada i susjednih općina. Posebno su istaknute njene instalacije u zračnim lukama Split i Dubrovnik.

„Vizija našeg arhitektonskog ureda je generirati pozitivne promjene kroz arhitektonske projekte, stvarati dodanu vrijednost, prenijeti poruku arhitektonskim jezikom. Zašto kažem našeg arhitektonskog ureda? Iz razloga što sam duboko uvjerenja kako je u zajedništvu snaga i da u se zajedništvu polučuju najbolji rezultati. Ja, iako sam vođa svoga tima i imam viziju kojim smjerom idemo, nastojim izgrađivati to zajedništvo unutar svoje firme i nastojim da se svi izgrađujemo kao pojedinci“, zaključila je Lea Đurović Ruso.

Pročelnica ureda za poslove župana, Žaklina Marević, dodijelila jepriznanje gospođi Anici Majić, vlasnici staračkog doma „Najbolje godine“ iz Opuzena za najbolju socijalnu poduzetnicu godine.

„Pozdrav svim prisutnima. Zahvaljujem organizatorima na ovom divnom susretu. Zaista mi je velika čast biti u ovoj mojoj domeni poslovanja socijalnog poduzetništva izabrana za poduzetnicu godine. Moja tvrtka je relativno mlada i zapošljava 100 posto žena. To su njegovateljice i ja bih rekla da na njima leži moja tvrtka“, zaključila je Anica Majić.

Marija Pletikosa, državna tajnica iz ministarstva rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uručila jepriznanje Arijeli Draguzet, članici uprave Istra Agent za menadžericu godine 2023.

„Drage žene, drage poduzetnice, drage menadžerice, hvala vam na pozivu u Dubrovnik i pozdravljam vas svih u ime ogranka Kruga iz Istre. Iznimna mi je čast primiti danas ovu nagradu. Ovo je zaista jedan od potvrda da se naporan rad, ustrajnost i upornost, naravno, uvijek nagradi. Mislim da je ispred svih nas svakodnevno stoje razni izazovi, ali da mi to zaista možemo savladati i da se možemo uhvatiti u koštac sa svakim izazovom koji nas čekaju. Hvala vam još jednom i ovo je jedan poticaj da u svom radu budem još bolja i da postignem druga postignuća sebi i naravno i zajednici u kojim radim i kojim živim“, rekla je Arijela Draguzet.

Karla Kolunđija

Popularni Članci