Na Brudetijadu u Neretvi stigao Stevo Karapandža: Uspoređuju ga s Jamie Oliverom, a on se ni rodio nije kad je Karapandža imao 'cooking show'
Na opuzenskoj pjaci danas se održava Neretvanska brudetijada, a na nju je stigao i svjetski poznati kuhar Stevo Karapandža.
Pavo Jerković s Brodetijade se javio za Radio Dubrovnik.
"Neretva danas gori od ljute paprike i neretvanskog brudeta, ali je posebna čast i zadovoljstvo što imamo ugledne i drage prijatelje, kolege i stručni žiri. Gospodin Stevo Karapanđa je ovdje", rekao je Jerković.
Voditelj Radio Dubrovnika Slobodan Nano Vlašić podsjetio je kako je Stevo Karapandža imao prvi 'cooking show'.
"Svi mene uspoređuju s Jamie Oliverom, a ja uvijek kažem kad smo to počeli, on nije bio ni rođen", poručio je Karapandža.
"Čuo sam jednu staru priču, kažu stari Neretvani da koliko glava ima u loncu, toliko mora biti i ljutih papričica. Tako da je ljuta paprika, odnosno feferoni, vrlo važan začin koji se neizbježno dodaje u dobar brudet. Onda su tu neizbježni i dobra kapula i dobro maslinovo ulje i dobra kvasina, naravno kvalitetna riba i ne trebaju nikakvi drugi začini. Inače, i dan danas u svijetu je popularno da se koriste samo lokalne namirnice, a ovdje je izobilje takvih namirnica", rekao je Karapandža.
Osim Karapandže, u žiriju će biti i voditelj kulinarske akademije SKMER-a Željko Neven Bremec, međunarodna gastronomska sutkinja Dragica Lukin i hrvatski gastronomski stručnjak i književnik Veljko Barbieri.