Održana druga radionica izrade Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marijana Matulović
Druga radionica izrade Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem održana je u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

U okviru aktivnosti izrade Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem koje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, temeljem preuzetih EU i međunarodnih obveza, izrađuje u suradnji s UNEP/MAP-ovim Centrom za regionalne aktivnosti (PAP/RAC) iz Splita kroz GEF projekt 'MedPartnership', a nastavno na održan prvi ciklus županijskih radionica u razdoblju od travnja do lipnja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s PAP/RAC-om pokrenulo je drugi ciklus radionica.

Cilj radionica je, koristeći široki participativni pristup, predstaviti nacrt izrađenog pripremnog dokumenta Strategije vezanog za stanje obalnog područja i upoznati sve zainteresirane dionike s pokretanjem izrade programa mjera Strategije te im omogućiti aktivno sudjelovanje u njegovom kreiranju. Na taj način želi se postići da sama Straregija bude sveobuhvatna, transparentna i provodljiva, da odražava stvarne prioritete i definirane potrebe na svim razinama upravljanja te da se, temeljem vrijednosti i značaja koje morski okoliš i obalno područje predstavlja za našu zemlju, percipira kao zajednička prihvaćena obveza koja će omogućiti osnovu za budući održivi razvoj.

'Dubrovačko-neretvanska županija je posebno zainteresirana za zaštitu vrijednosti obalnog područja pa je u tom smjeru već prije ove radionice na Županijskoj skupštini donijela  smjernice za integralno upravljanje obalnim područjem kojima se štiti obalno područje županije.  Morski okoliš je od izuzetne važnosti i ponosni smo na to što se štiti kroz kategorije od Nacionalnog parka Mljet, Parka prirode Lastovsko otočje do posebnog rezervata u moru, Malostonskog zaljeva i Malog mora. ' kazao je  pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Veraja.

Popularni Članci