test

'AP' MISTERIJ RIJEŠEN Ajde Probaj uhljebiti našeg!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Davorin Visnjic/PIXSELL
Iz Hrvatske je u posljednjih desetak godina iselilo gotovo 400 tisuća ljudi, naravno najviše onih mlađih i obrazovanih koji će svojim znanjem i radnom sposobnošću usrećiti Irsku, Britaniju, Švedsku, Dansku, Finsku i već tradicionalno, Njemačku.

Usrećit će i te zemlje njih pristojnim plaćama s kojima bez egzistencijalnog stresa mogu dobro živjeti, kao i poštivanjem njihovog rada bez izderavanja kojekakvih šefova i šefića. Jednako tako mogućnošću napredovanja bez potrebe za potporom 'kuma' ili ćaćinih iz stranke, kao što su bez takvog pokroviteljstva i dobili posao. To je za sve njih, bez sumnje, win-win situacija. 

Broj onih koji su napustili Hrvatsku gotovo je jednak broju onih zaposlenim u tzv. javnom sektoru; u državnim poduzećima poput Šuma, Voda, HEP-a i sličnih, potom u ministarstvima, državnim agencijama i lokalnoj i regionalnoj upravi. E sad, nisu svi zaposleni u birokratskom aparatu došli uz pomoć AP. Eto, primjer je naša Županija gdje je u vrijeme pokojnog župana Šprlje zaposleno najviše esdepeovaca. Poslije je došla županica Mira pa se Jambo, i nešto rjeđe Pero, pitao oko zapošljavanja. Onda je došao naš dobri župan Dobroslavić pa su hadezeovci u debelom plusu.

'IZDAJNICI' ODLAZE, A STRANAČKE ISKAZNICE ZAPOŠLJAVAJU

Kako bi se sve potrebe namirile, broj zaposlenih se od vremena Šprlje do danas poduplao. Nije drugačije ni u Gradu. Prvo je zapošljavala Šuja, onda je Andro učinio sve što je mogao kako bi popravio krvnu sliku zaposlenika u korist svoje i bliskih mu stranaka, da bi se sad, po povratku HDZ-a, opet stanje značajno popravilo u korist Matove stranke. Jednako kao i broj zaposlenih. U cijeloj Hrvatskoj najviše je zaposlenika stiglo uz potporu stranke koja je i najduže na vlasti, od kada je Hrvatske. Što je, je li, posve logično. Osim što lokalno moraš zapošljavati svoje, moraš to i kad ti 'tvoj' ministar pošalje poruku s nekim imenom osobe koja je baš izuzetno sposobna i želi graditi karijeru, gdje drugdje nego u Domovini, što mu je onda dodatni bonus. Nisu kao oni 'izdajnici' koji su pobjegli iz Lijepe naše. I sad se svi živi čude kako su se pisale poruke s imenima s ili bez AP inicijala. 

AP - AJDE PROVAJ UVALITI NAŠEG 

Stvari su zapravo jednostavne. AP zapravo znači Ajde Probaj uvaliti našeg. Bog zna je li Petrov, kad je ono malo bio na vlasti, u poruci kojom je tražio zaposlenje svome kumu stavio AP. Ajde Probaj mi ga uvaliti na mjesto šefa u Hrvatskim vodama. Zna sve o vodama i naš je. No, nema smisla više o tome jer naš AP je jasno i glasno objasnio kako to uopće nije tema. Evo, i glasnogovornik Milić kaže kako je sve to potpuno krivo shvaćeno. Ili, ako je dobro shvaćeno, krivo je interpretirano. Dakle, nema tu teme jer to nije tema. Uostalom, sve to potkrepljuju ankete u kojima HDZ premoćno vodi ispred svih stranaka. Zapravo je računica zapošljavanja po AP pravilu sasvim jednostavna. Na prošlim parlamentarnim izborima od 3 milijuna i osamsto tisuća glasača s pravom glasa (ima ih više nego stanovnika, ali to je druga tema koja isto nije tema), izlaznost je bila samo 46,9 posto, dok je samo 16,7 posto njih glasalo je za HDZ, što je cca 644 tisuće glasova. Ako bi glasali svi oni koji su zaposleni uz pomoć stranke tipa AP i uz pretpostavku kako imaju barem četiri člana obitelji, onda to znači kako su gadno nezahvalni jer  je trebalo biti najmanje  milijun glasova za AP. Ispada kako su ili džabe krečili ili su premalo krečili. Možda je  AP potpuno u pravu. To nije tema. Naiđe li nešto što je tema, on će nas navrijeme izvijestiti.

SAD JE SVE JASNO 'BELOSVETSKIM' JEBIVJETRIMA

Za to vrijeme Zoki briljira na vanjskopolitičkom planu. Nije mu dovoljno što je glavna zvijezda u Rusiji nego je osvojio i Srbiju. Srpski tabloidi su oduševljeni Zokijem. Čak ni njihov Vučić se nije usudio tako eksplicitno izjaviti kako je međunarodna zajednica Kosovo otela Srbiji. Dodik je vrlo jednostavno objasnio tu Zokijevu izjavu: „Milanović govori što i ja jer razume stvari“! Usput je Zoki Ukrajincima objasnio ono što svatko pametan kao on zna : „Krim nikad neće biti ukrajinski. Krim pripada Rusiji“! Eto, sad je valjda to kristalno jasno i svim tim 'belosvetskim' jebivjetrima u Europi, Americi i NATO-u. Usprkos općem oduševljenju u Srbiji, samo je jedan tabloid ostao mrcu skeptičan pa je na naslovnicu stavio Zokijevu sliku s tekstom : „Zoki, trepni triput ako si otet“! Ako niste primijetili, naš uvijek prehlađeni predsjednik puno trepće. Vrag me odnio ako ga nisu oteli. Možda su vanzemaljci, jadna mu majka. Eto vas. 

Popularni Članci