test

Je li Slavica Grkeš crna mačka Ivone Michl?

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL, ilustracija DD
Tamo negdje prije četrnaestak godina kada su bili lokalni izbori u Dubrovniku, pitao sam jednu gospođu zašto u tranziciji vlasti nije pošao taj jedan čovjek, a bio je onako, blago rečeno okosnica bivše vladajuće garniture. Dobio sam pomalo nesuvisao odgovor kako je on u ovim dubrovačkim Masonima pa da ga neće, jer u pravilu je takav dogovor ako si tamo. Nema međusobnog 'prpanja' među članstvom. Nema zle krvi.

U svijetu je isto ko i u Gradu. Jedni od najvećih lobija su Masoni, Židovi, jedni koje ne smijem niti spomenuti, a u Dubrovniku sve to isto s dodatkom ovih dubrovačkih kulturnjaka. To je svijet za sebe. Ne daj ti Bože da jednom od njih staneš na žulj ili da ti još gore, padne na pamet da ih propituješ za njihove udruge, manifestacije, kombinacije. Ako ipak to napraviš, cijela jedna bulumenta takvih će ti preko raznoraznih kanala secirati jetru malo po malo sve dok te ne izmore da recimo podneseš ostavku ili da odustaneš od propitkivanja.

Tako je proteklog tjedna na operacijskom stolu Kulturnog bolničkog centra Dubrovnik bila jetra gradske vijećnice DDS-a Slavice Grkeš. Ona nije u Masonima, nije nikakav dio gore navedenog lobija, nema u tim krugovima nikoga tko bi je eventualno zaštitio i nema veze s tom kulturom. Dapače, zna ponekad, kako na društvenim mrežama, tako i za govornicom Gradske vijećnice biti i 'nekulturna' u nekim svojim pitanjima koja izlaze izvan okvira onoga što smo naučili od političara inače. Grkeš nije u stanju postaviti pitanje kao drugi vijećnici; ona udara direktno u glavu, pa joj se to ponekad i vrati. 

Na protekloj sjednici Gradskog vijeća vijećnica je zabijala nos gdje mu nije mjesto pa je spomenula anonimno pismo nekog djelatnika Dubrovačkih muzeja, ili više njih koji govore nešto protiv ravnateljice Ivone Michl. Grkeš je tom prilikom taksativno nabrojala neke stvari iz pisma, ali s obzirom na to da je bilo anonimno i ne direktno vezano uz točku dnevnog reda, rasprava nije nastavljena u Vijećnici. Ali jest van nje. 

U par dubrovačkih medija nastavila se rasprava. Nije kojim slučajem Michl pokušala demantirati navode iz anonimne dojave, nego je anonimno dojavila veliku ''sramotu'' vijećnice Grkeš. Objekt koji se u Gradu renovira, kojem je investitor njena tvrtka, morao je sniziti dio krova  za 30 centimetara. Prijavu je inspekciji protiv firme vijećnice Grkeš podnijela susjeda, ravnateljica Michl. Pitanje je što je ravnateljici Muzeja ovdje najviše zasmetalo. Greška izvođača radova u jednom dijelu visine krova od 30 centimetara, koja je ispravljena o njegovom trošku i bez ikakvih sankcija. Ili je to možda ipak bila neka veća greška iz političkog puta Slavice Grkeš. Ne bi bilo u redu da je stvarni razlog prijave i medijskog seciranja to što Vijećnica kod glasovanja za ravnateljicu Dubrovačkih muzeja nije bila za ravnateljicu zajedno s ostatkom vijećnika svoje Stranke. 

Prava ''sramota'' oko investicije Slavice Grkeš nije na kraju ni izašla u javnost. Kupiti derutnu kuću unutar zidina u svojim ranim tridesetima, obnoviti je vlastitom imovinom i kreditima, zaista jest sramota. Koji to političar u Hrvatskoj kupuje i obnavlja nekretnine kreditima?!  

Michl je inače široj dubrovačkoj, ali i hrvatskoj javnosti postala poznata tako što je ustrajno tjerala mačku s popratnom kućicom s trijema Kneževog dvora. Jedna najobičnija glupost i ustrajnost Ustanove na čelu s Ivonom Michl  u micanju mačke, diglo je Dubrovčane, hrvatsku i dio internetske zajednice  iz cijeloga svijeta u obrani mačke. Freško izabrana ravnateljica tada je samo narušila ugled Dubrovnika, kako destinacije, tako i nas kao ljudi koji smo svi stigmatizirani kao 'oni dole u Dubrovniku što ćeraju mačke'. Naštetila je Michl i samoj sebi jer i sama ima više apartmana unutar Grada pa je sve zajedno bio jedan bumerang jednak ovome kada je pustila balon o vijećnici koja bespravno dograđuje višak kvadrata. I da se razumijemo, ako je i jedan centimetar renovirani krov bio viši od onoga u projektu, to je investitor morao ispraviti, nadzor upozoriti, a izvođač radova odraditi.

Iako, za biti točan i precizan, iako je takva informacija 'anonimno' plasirana u javnost, ovdje se o kvadratima nije ni radilo, nego tek o nešto većoj visini ionako visoke etaže.  Ali, nadzor i izvođač radova su tu ionako nebitni jer ne dižu ruku za ili protiv ravnateljice u Gradskom vijeću niti mogu postavljanjem pitanja upozoravati na njezin rad. Grkeš u Vijeću ipak sama diže ruku i postavlja pitanja. Možda bi je neki voljeli od tamo deložirati. Kažu da nije dobro kad ti crna mačka prelazi preko puta. 

Popularni Članci