test

Kralj Edward u Dubrovnik je doputovao jahtom 'Nahlin', snimljen je sa ženom zbog koje se odrekao krune

Autor: Ivo Batričević
Za feljton o jahti NAHLIN i njenim pratećim brodovima korištene su informacije izmonografije Lukše Lucijanovića, čiji sam sudionik u pisanju bio i sam. Također, u feljtonu sekoriste i dijelovi tekstova iz dubrovačkih novina 'Narodna Svijest' koje su izlazile između dvasvjetska rata, a slike su u vlasništvu Eduarda Šuljka (Nahlin na sidrištu pored Lokruma),Lukše Lucijanovića, GJ Danijele i iz moje osobne arhive.

Dolazak u Dubrovnik kralja Ujedinjenog Kraljevstva, najavile su novine Narodna Svijest od dana 5. kolovoza 1936. godine. Najavljeno je kako će kralj Edward VIII. doći u Dalmaciju i kako će dulje vrijeme krstariti po Jadranskoj obali, o čemu se piše u broju od 19. kolovoza 1936. godine. 

ODUŠEVLJENJE NA STRADUNU

"U nedjelju 16. kolovoza u 6 sati popodne usidri se između Lokruma i Dubrovnika engleska jahta ANA MARIA, na kojoj je intimni prijatelj kralja Edwarda, lord Dodley. Već dolaskom te jahte bili smo sigurni u što skoriji dolazak omiljenog engleskog Vladara. I doista, kraljeva se jahta NAHLIN pojavi u ponedjeljak 17. kolovoza iza otočića Lokruma oko 2 sata popodne u smjeru prema Cavtatu, da onda zakrene i doplovi do blizine spomenute jahte ANA MARIA, gdje se usidri oko 3 sata,“ pisala je 'Narodna Svijest'.

Dalje navode kako su je pratila dva razarača engleske mornarice GLOWORN I GRAFTON. „Odmah nakon dolaska jedan se motorni čamac spusti s broda, u koji se ukrca kralj Edward, te se pođe kupati u modru špilju kod sv. Jakoba (što je vidljivo na scanu fotografije priložene u ovom tekstu). Napokon je naš grad bio sretan, da ga u 6 sati pohodi Visoki Gost. Na obali ga dočeka engleski konzularni agent g. Hagjija, g. komandant Vojne akademije; g. Sreski načelnik. Praćen od silnog mnoštva svijeta prođe kroz glavnu ulicu Stradun, gdje ga je masa svijeta dočekala s oduševljenim klicanjem. Nakon što je dobar po sata proboravio u parku Hotela Imperial na Pilama, povrati se istim putem u grad, da se ukrca u motornu brodicu, te otplovi na svoju jahtu. Kralj je bio obučen posve jednostavno, u jednoj crnoj majici s kratkim rukavima, a bez klobuka. Uvečer istog dana oko 9 sati ponovno smo bili sretni među nama vidjeti našeg ljubljenog visokog gosta u pratnji svojih prijatelja i dama. Isto kao popodne, prođe kroz Stradun, koji je bio prepun svijeta praćen urnebesnim poklicima: 'Živio!', odakle otiđe po drugi put u vrt Hotela Imperial, gdje je svirao orkestar.

Tu se Njegovo Veličanstvo zadržalo do kasne doba noći očito veoma dobro raspoložen. Velikim je zanimanjem tu motrio naše narodno kolo, što su plesale naše djevojčice i gospođe u bogatim kostimima narodne nošnje iz skoro cijele Kraljevine Jugoslavije, dapače i sam kralj vas razdragan je dva puta plesao valcer s damama iz svoje pratnje,“ pišu novine.

KRALJ NAVRATIO U HASANOVIĆEVU BUTIGU, RESTORAN 'SARIĆ' I GRADSKU KAFANU

„Cijelo je jutro utornika Nj. Vel. ostalo na svojoj jahti. U 2 sata popodne kralj i njegova prijateljica otplovili su prema Cavtatu s jahtom ANA MARIA, dok je kraljevska jahta NAHLIN ostala usidrena na svojem mjestu. Oko 6 sati počelo se građanstvo skupljati po Stradunu i gradskoj luci, kao da je slutilo da će nas obljubljeni vladar ponovno posjetiti. I zbilja u 6 i po sati eto našeg dragog visokog gosta među nama. Vas nasmijan, veseo što se opet nalazi u krugu svojih Dubrovčana prijateljskim mahanjem ruku i klimanjem glave neprestano se zahvaljivao desno i lijevo na srdačno zanosno klicanje skupljenog mnoštva svijeta. Tom prigodom pohodi Knežev dvor, gdje je snimio spomenik dubrovačkog dobrotvora Miha Pracata i veliki grb Dubrovačke Republike. Zatim prođe kroz Stradun i tu opazi neke starinske umjetne predmete u izlogu dućana g. Hasanovića. Uđe u dućan i kupi neke stvari. Nato proslijedi Stradunom i izašavši na Pile pohodi Peters-bar, a onda vrt Hotela Imperial, gdje se zaustavi malo časaka, te se povrati u grad i pohodi crkvu naše Male Braće i njezin veličanstveni klaustor. Naposljetku razgleda izložbu slika u zgradi Sponza, te u 7 i po otplovi do svoje jahte NAHLIN, praćen srdačnim i zanosnim poklicima njegovih omiljelih Dubrovčana", navode novine.

'Narodna Svijest' u broju koji je izašao 29. kolovoza 1936. godine dalje izvještava o boravku kralja Edwarda VIII. tj. o njegovom večernjem izlasku. "Sinoć je Nj. Vel. Edward VIII. izašao u 9:30 sati opet u grad u pratnji cijele svite te otišao na večeru u Restaurant Sarić poznat zbog svoje najodličnije kuhinje. Čim je došao, odmah je servirana večera. Dvorili su ga dubrovački konobari. Za vrijeme večere zaželio je da mu sviraju naše narodne pjesme što mu je udovoljeno, i to na jednoj gitari i violini. Kralj je bio s time prezadovoljan. Veoma razdragan, izrazio je svoje zadovoljstvo nad odlično priređenoj večeri. Ovom prigodom ističemo sposobnost g. Šarića jer je on upravo u vrlo kratkom vremenu sve ovo odlično pripremio. Obaviješten je tek oko 7 i po' sati da kralj želi kod njega večerati. Ovo mu služi kao ponos.

U 1:30 sati poslije ponoći napustio je Restaurant Šarić i pošao u Gradsku kafanu te sjeo na taracu. Već na ulazu dočekao ga je gospar Kiko i direktor. Sav sretan, naš Amerikan - Gružanin g. Kiko upravo je skakao oko kralja, da bi mu boravak bio što prijatniji. Odmah mu je po želji serviran 'Massoni Gishubler', pa iza toga pivo i crna kafa. U vrlo veselom raspoloženju mladi je kralj zaželio da zasviraju 'Ich muss einmal in Grinzing sein'. On je bio toliko zadovoljan ovim komadom da je i sam s rukama mahao po taktu muzike i tiho pjevao, a ponekad po stolu imitirao pijanista. Slijedili su valceri za ples. U jednom momentu, kralj je s damom iz svog društva otišao u salu i zaplesao skupa s ostalim parovima te nakon kraćeg vremena opet po drugi put s drugom damom svog društva.

Odlično zabavljajući se kralj je već u kasnu noć 2 sata, u društvu svog pratitelja i jedne dame (Wallis Simpson), napustio kafanu i ukrcao se na svoju 'gondolu' venecijanskog stila i uz veslanje dvojice mornara, nakon male šetnje pošao na počinak, dočim je njegova pratnja ostala još dugo u kafani", pisale su tada novine.

VJEŠTO IZBJEGAO PROTOKOLE                                                                                                                                                

Tako su kralj Edward VIII. i Simpsonica s grupom bliskih prijatelja obišli više mjesta po Gradu, a na fotografiji priloženoj uz ovaj tekst se vidi kako idu u posjet Kiku Marinoviću u ljetnikovcu Petra Sorkočevića na Lapadskoj obali (tada se zvala Beogradska obala) koji je tamo u to doba živio. Supruga Kika Marinovića je bila Amerikanka i poznanica sa Wallis Simpson.                                                                                                                                         

Njihovo putovanje s jahtom NAHLIN je započelo u Šibeniku 9. kolovoza 1936., a potom su posjetili: Rab, Trogir, Hvar, Korčulu, Viganj i pred Lokrumom su se usidrili 17. kolovoza. Nakon Dubrovnika, jahta NAHLIN s pratećim brodovima se uputila prema Kotoru.                                                         

Kralj Edward VIII je nastojao da svi njegovi posjeti po Jadranu budu bez službenih protokola, a i sam je izjavio kako putuje privatno, kao turist, ali novinari i fotografi -paparazzi im nisu dali mira.  

Kratka povijest o Edwardu VIII i Wallis Simpson

Kralj Edward VIII i Wallis Simpson svojom su ljubavlju zapanjili svijet. Sudbonosan susret zbio se 10. siječnja 1931. godine, kada je Edward, kao princ, došao na primanje svoje dugogodišnje djevojke Lady Thelme Furness i tom prilikom upoznao  Wallis Simpson, udanu Amerikanku. Navodno ga nije previše impresionirala na prvi pogled, no prilikom ponovnog susreta, četiri mjeseca kasnije, rodila se snažna međusobna privlačnost.

Edward je koristio svaku priliku za gostovanje kod Wallis i njezinog muža te ostajao kod njih do ranih jutarnjih sati. Godine 1934. Lady Thelma Furness otišla je na put u Ameriku i zamolila Wallis da pripazi na Edwarda. Kad se vratila, shvatila je kako ju je Wallis zamijenila - Edward i ona bili su nerazdvojni.

Godine 1936. Edward je, nakon smrti svog oca Georga V, postao kraljem, a Wallis je pokrenula razvod od svog muža Ernesta. Edward i Wallis su tog ljeta otišli na krstarenje Jadranom i posjetili su Dubrovnik. Edward i Simpsonica su svoju vezu dugo tajili iako je bilo očito kako su njih dvoje zajedno, a navodno je to javno viđeno baš u Dubrovniku kada je jedan 'paparazzo' slikao kako Wallis drži kralja Edwarda za ruku pa je to bio prvi službeni dokaz kako su njih dvoje zajedno. Na jahti NAHLIN, putujući i po ostalim gradovima na našoj obali Jadrana,  pala je odluka o njihovom budućem životu. U jesen iste godine Wallis se razvela od muža, a Edward se zbog ljubavi čvrsto odlučio odreći krune. Naime, javnost nije bila naklonjena kralju koji ima ljubavnu vezu s dvaput rastavljenom Amerikankom.

U prosincu 1936. godine odrekao se prijestolja i formalno te postao Vojvodom od Windsora. Vjenčao se s Wallis u lipnju 1937. godine, nakon čega su većinu života proveli u Francuskoj, u ljubavnoj idili. Edward je umro 1972. godine, u 77., a Wallis 1986., u 89. godini života.

Popularni Članci