Ne diraj lava...

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Mnogi građani još nisu ni prošli novom Lapadskom obalom, a odvjetnik frapantne Marine Frapa već je podnio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika, jer je ovaj, osim nogostupa, potaraco i dio gazdine koncesije na Lapadskoj obali. A onda mu je samo nacrto parking. Jes vražji!  

Zahvaljujući našem transparentnom sudstvu, sposobni odvjetnik još sposobnijeg gazde, odma' je objavio podatke o tijeku izvida, temeljem podnesene kaznene prijave. A Grad o tome ništa nije znao.

Ako Grad i nije znao, znala je naša odvjetnica i kandidatkinja za gradonačelnicu na nadolazećim lokalnim izborima. Nevezano za izbore, gospođa je sigurna da je gazda Franjo u pravu, jer je Grad Dubrovnik, onako kaubojski, izdo sam sebi građevinsku dozvolu. Hrabrom odlukom, koja uključuje gradnju i na najširem dijelu rive, koji je pod koncesijskom šapom moćnoga lava.

Svjesni da je opasno dirat lava i da bi splitski sud opet mogo presudit protiv kaubojskog grada i poništit građevinsku dozvolu, svima nam se stisla. Zamisli samo da presude kako se lapadska obala mora vratit u prijašnje stanje. Na naše olakšanje, gradonačelnik je izvijestio da je splitski sud odbio tužbu.

Brza cesta prema aerodromu čini se sve sporijom. Hrvatske ceste su odustale od gradnje preko Omble još prije Božića, a medijima nisu za despet javili, nego tek ovih dana. Nije to što su se građani bunili, nego je Vladi bilo žao značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke. Barem do iza izbora.

Na Dan zaljubljenih, puni su bili restorani, cvjećarnice, parfumerije, zlatarnice i ostali dućani. Stariji Hrvati nisu u svojim mlađim danima slavili taj dan, jer je 1969. godine Katolička crkva izbacila svetog Valentina iz Općeg rimskog kalendara. Prema starim zapisima, bila su tri Valentina, pa nakon 1800 godina, nisu bili sigurni koji je onaj pravi. Po svemu sudeći, nije Valentin mučenik iz Afrike niti biskup iz Ternija.

Preostaje svećenik Valentin u Rimu, koji je potajno, usprkos carevoj zabrani, sklapao kršćanske brakove pa kad je to otkriveno, zatvoren je i ubijen. Prije nego što je ubijen, navodno se zaljubio u tamničarevu kćer i poslo joj ljubavno pismo potpisano 'od tvog Valentina'. Kasnije će to postat iskaz ljubavi mladih, otisnut na čestitkama za Valentinovo.

Pa, iako je dan sv. Valentina vezan za Katoličku crkvu, u svijetu se obilježavanje Valentinova dana zaljubljenih, uglavnom veže uz utjecaje iz američke popularne kulture.

U nas eto, u srijedu četrnaestoga, bila je Pepelnica, (tzv. Čista srijeda), početak korizmenog odricanja, pokore, nemrsa i posipanja pepelom. Tako ispada da istoga dana oženjeni imaju Pepelnicu, a neoženjeni Valentinovo. Fino je kad imaš izbora!

Zadnjih dana se sve više govori o uvođenju vojnog roka za mlade Hrvate. Nisu rekli hoće li i sinovi glasača iz dijaspore bit vojni obveznici! Bilo kako mu drago, svijet je posto opasan pa naši političari znaju da je mir u svijetu veliki izazov. Za to vrijedi i ratovat! Smatraju i da mladost ne može zdravo odrastat - bez vojske.

Igra mi oko, rekli bi stari, ali nešto mlađi znaju da vojska nije samo bjesomučno pucanje iz video igara i filmova budućnost, nego su tu i druge psihofizičke vještine. Ustajanje u cik zore, apstinencija od mobitela, interneta i seksa, sklekovi, straža po kiši i snijegu, metenje dugih hodnika vojarni i čišćenje čučavaca, sigurno bi im proizvelo tone adrenalina. Umjesto da kuhaju, konobare ili zidaju Lijepu Našu. To mogu Nepalci i Filipinci. Ako već rade umjesto nas, ginut umjesto nas - neće. A na roditeljima je odgovornost učit djecu da se bore za svoju Hrvatsku jednakim žarom s kojim se HDZ bori protiv kriminala i korupcije!

A Vlada jedino treba nabavit milijardu eura za njihov smještaj, infrastrukturu, plaćicu, opremu i hranu. Jedino još smišljaju što s prizivom savjesti, po Ustavu svakome omogućenom.

Mogu budući obveznici izbjeći oružje, prizivajući se na savjest, ali nema priziva savjesti od metle, dežurstva, pranja zahoda, krampe, lopate i drugih poluautomatskih oruđa, s kojima će kopat rovove. Uz sve te vještine, dolazi i socijalizacija; naučit će bumbit, spavat u šatoru ili u spavaonicama i s onima koji se rjeđe peru, a češće hrču i prde te jesti zdravu hranu iz vojne kantine. Na mjestu voljno!

Mario Klečak 

Popularni Članci