test

"USPJEŠNI" NA SVIM POLJIMA Naša državna uprava fantastična je i učinkovita jer je prepuna odlikaša

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
I tako smo dobili prijedlog nove porezne reforme po kojoj će građanima plaće malo porasti, ako im ih gradovi u kojima žive neće opet smanjiti novim nametom zbog ukidanja prireza

Cijeli taj porezni tramak Zoki je, ma koliko god me obično nervira, najbolje opisao - Dobiješ na ćupriji, izgubiš na mostu. Ministar od financija baš se iskazao i pokazao kao nevjerojatni stručnjak financijskog čudotvorstva. Žena mu ovog puta može biti ponosna. S druge strane, priprema se i reforma javne uprave po kojoj će plaće za isti posao u različitim javnim institucijama biti identične. Plaće javnih službenika moći će značajno rasti ovisno o ocjeni njihovog rada uz godišnje bonuse. Ocjenjivanje je postojalo i dosad, a samo rijetki, koji baš jako nervaju svoje šefove i nisu ničiji kumovi i pajde, dobili bi neku četvorku. Iz svega dosad, razvidno je kako je naša državna uprava fantastična i učinkovita jer je prepuna odlikaša, što će se i dalje nastaviti. Upravo zato što smo zemlja  tolikih odlikaša, uspješni smo na svim poljima.

Uskoro ćemo se svrstati među najuspješnije države Europske unije, prema tvrdnjama našeg premijera, zbog čega je logično kako nam samo malo fali da budemo jedna od najsretnijih zemalja na svijetu i s lakoćom prepišamo Fince i ostale, dosad najsretnije Nordijce. No, ništa od toga ne može promijeniti staračko njorganje našeg Njorgala u Dubrovačkom dnevniku. Eto mu ga tamo! Zbog svega toga, premijer s pravom očekuje  opću radost i zadovoljstvo nacije, koju najbolje može iskazati na izborima 2024. godine. 

Novost ravnu znanstvenoj fantastici prije nekoliko mjeseci uveo je i MUP Hrvatske. Digitalno čudo - REDOMAT! Prije mjesec dana na svom sam mobitelu potražila redomat i dobila broj i točan dan i sat kad mogu predati dokumente za novu vozačku. Pokušala sam odmah uzeti broj i za osobnu koja ubrzo istječe, ali - ne može. On uporno pokazuje broj koji imam za vozačku i ne prihvaća traženje novog broja za osobnu. I dobro, kad je došlo vrijeme, ponovno sam na redomatu tražila broj za podizanje vozačke i opet pokušala za osobnu, ali nećeš majci. On ima taj broj i nema sad tu neka druga opcija. Na dan podizanja vozačke sve je bilo u minutu po onom što mi je izbacio redomat. Bravo! Pokušala sam nakon toga još pred zgradom MUP-a ponovo ući u redomat i uzeti broj za novu osobnu. Nema slobodnog termina sljedećih mjesec dana. Vratila sam se natrag i stisla redomat koji je u čekaonici pred šalterima i dobila broj za nekih sto i pedeset brojeva iznad onog koji je trenutno na šalteru. Čekala sam skoro tri sata i kad sam predala dokumente za novu osobnu, pitam mogu li je podići u policiji u Pločama ili Dubrovniku jer idem na put i neću biti za mjesec dana u Zagrebu. 

„Ne može!“, odgovori mi odlikašica na šalteru. Pa dobro, ima li ikakav način da ju netko drugi podigne i pošalje? „Ne!“, slaže me odlikašica. Dobro, mogu li platiti više i dobiti je u par dana? „Možete, ali ne ovdje nego u Vukovarskoj,“ odgovori mi. Tamo sam isto pokušala s redomatom, ali za osobne je popunjen mjesec dana unaprijed. Odustala sam od ideje jer to znači kako ću opet najmanje tri sata ponovno čamiti u drugoj  MUP upravi. Kasnije saznam kako sam mogla ovlastiti supruga i dati njegov OIB i broj osobne kako bi umjesto mene podigao osobnu. Odlikašici se nije dalo tramakat' s time. Inače, svi ti podaci ne mogu se pronaći na web stranicama MUP-a, kao ni podatak kako za hitnu osobnu možeš jedino u Vukovarsku. Što se redomata tiče, možeš ga klikati iz doma na laptopu ili mobitelu, i to doista jest olakšanje, samo da ga nije radio neki pajdo koji nije najbolji u takvoj vrsti tehnologije. Što ćeš, moraju zaraditi i oni koji nisu baš odlikaši ali ih proglasiš odlikašima. 

Još jedna zanimljiva novost došla je iz MUP-a. Kad konačno dobijem osobnu, moći ću je imati i u digitalnom obliku na mobitelu. I to bi doista bila fantastična novost da se neki odlikaš nije dosjetio i uz to napisao pravilo kako to što je imaš u digitalnom obliku ne znači ništa jer ju obavezno moraš uz sebe imati i u starom uobičajenom obliku. Čudo digitalije našim odlikašima još nije posve jasno, pa onda ni svrha ni razlog imanja digitalne osobne iskaznice. Ali pomalo, ipak je najvažnije da svi ti odlikaši, konačno, svojim odličnim ocjenama mogu imati veće plaće. U ocjenjivanju i dalje ne mogu sudjelovati obični građani na čiju kožu najbolje udara njihova odličnost. Logično! Sretna je okolnost što se u Gradu osobni i ostali dokumenti podižu samo na jednom mjestu, pa ako ništa drugo, neće vas šetati nekoliko kilometara bez svrhe i razloga, posebno ako trebate samo jedan dokument pa iz doma kliknete redomat. Eto vas.

Popularni Članci