Dolazi nam više turista, no manje troše

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.soundset.hr
Prema posljednjim podacima DZS-a, prošlogodišnji je prosinac zabilježio blagi pad broja turističkih dolazaka i noćenja na godišnjoj razini. Ono što više zabrinjava je sve manja potrošnja po noćenju, donosi Poslovni Puls.

Broj turističkih noćenja po dolasku se očekivano smanjio u odnosu na prethodne mjesece pa je ostvareno 350 tisuća noćenja, što je za 0,4% niže na godišnjoj razini. Pri tome su rastu i dolazaka i noćenja turista pridonijeli isključivo strani turisti, dok je kod domaćih turista zabilježen pad i broja dolazaka i broja noćenja. U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze, u prosincu su najviše noćenja ostvarili turisti iz Italije (18,9 posto), Austrije (12,7 posto) i Njemačke (12,2posto), a slijede Slovenija (11,1 posto), Bosna i Hercegovina (5,6 posto) te Srbija (3,2 posto).

U pogledu dolazaka i noćenja turista 2012. godina je bila najuspješnija u posljednjih deset godina. Nakon stagnacije u razdoblju od 2007. do 2010. godine, čemu je uvelike pridonijela globalna financijska i gospodarska kriza, posljednje dvije godine fizički pokazatelji u turizmu počeli su se oporavljati pa je u 2012. godini ostvareno 62,7 milijuna turističkih noćenja, 4 posto više nego u 2011.

Posljednje dvije godine Hrvatska također bilježi rast prihoda od turizma iako su prihodi i dalje ispod rekordne pretkrizne 2008. godine. Uspoređujući prihode od putovanja iz bilance plaćanja i broj turističkih noćenja stranih turista, primjetno je smanjenje prosječne potrošnje po noćenju. Dok je u razdoblju od siječnja do rujna 2008. ostvareno 54,7 mil. noćenja stranih turista uz prosječnu potrošnju po noćenju od 124 eura, u prva tri tromjesečja 2012. uz ostvaren broj noćenja od 60,2 mil. prosječna potrošnja po noćenju iznosila je 104 eura, objavili su RBA analitičari.

Izvor: Poslovni Puls

Popularni Članci