Nabavljena oprema Civilnoj zaštiti za spašavanje iz ruševina

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovačko-neretvanska županija nabavila je set hidrauličkih podupirača namijenjenih spašavanju iz ruševina, a za potrebe postrojbe Civilne zaštite specijalističke namjene za spašavanje iz ruševina.

Radi se o dijelu skupne opreme koji se uglavnom koristi pri spašavanju preživjelih nakon potresa. Za pripadnike postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene za spašavanje iz ruševina prethodno je, kao dio pojedinačne opreme, nabavljeno dvadeset posebnih kaciga koje zadovoljavaju najsuvremenije standarde.

Set hidrauličkih podupirača uskladišten je u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje koja je ujedno opremljena vibrafonom i vibraskopom, uređajima izrazito osjetljivim na vibracije, koji omogućavaju izravnu audio i video komunikaciju s unesrećenim osobama zatrpanim u ruševinama.

Za nabavu pojedinačne i skupne opreme za postrojbe civilne zaštite Dubrovačko-neretvanska županija do sada je izdvojila oko 180 tisuća kuna, uređeno je i opremljeno Zapovjedništvo civilne zaštite, prostor za skladištenje opremljene te nabavljen i dio skupne opreme za Tima za logistiku.

Civilna zaštita DNŽ broji 99 pripadnika koji su raspoređeni u četiri postrojbe: za logistiku, za spašavanje na vodi, za spašavanje iz ruševina i za RKBN zaštitu. Za njihovo opremanje tijekom 2014. godine osigurano je oko 200 tisuća kuna.
 

Popularni Članci