SANITAT STAO NA KRAJ STRANIM DUŽNICIMA Trenutno se pribavljaju podaci, nakon toga slijede opomene za parking

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Komunalna tvrtka Sanitat Dubrovnik d.o.o. započela je razgovore s odvjetničkim društvima s ciljem naplate potraživanja po Dnevnim parkirališnim kartama (DPK) izdanima za vozila inozemnih registracijskih oznaka.

'Početkom godine dogovoren je način suradnje s odvjetničkim društvima u Sloveniji, Italiji i Njemačkoj, te smo pristupili nadogradnji našeg aplikativnog rješenja za naplatu i kontrolu parkiranja. Nadogradnja aplikativnog rješenja dovršena je u lipnju, nakon čega su plasirane prve serije za neplaćene DPK izdane vozilima iz Slovenije, Italije i Njemačke. Zbog složenosti postupka naplate, prve rezultate tek očekujemo,' kazali su nam iz Sanitata.

Italija je u cijelosti obrađena i proslijeđena odvjetničkom uredu u Italiju. Trenutno je u fazi pribave podataka (imena dužnika) koja se očekuju u siječnju i odmah nakon toga se šalju opomene.

Slovenija je također u cijelosti obrađena, a podaci su proslijeđeni slovenskom odvjetničkom uredu, te se čekaju imena dužnika. U Sloveniji je taj proces nešto sporiji jer se podaci dobivaju pojedinačnim upitima, a ne zbirno.

I Njemačka je u cijelosti obrađena, podaci su proslijeđeni uredu u Berlin, te očekujemo veći dio podataka u prvom kvartalu 2014. i slanje opomena istom po pribavi podataka.

Ulaskom Hrvatske u EU očekuje se otvaranje mogućnosti suradnje i u drugim članicama EU, međutim i dalje ostaje otvoreno pitanje načina naplate DPK za vozila iz susjednih država koje još ne pripadaju EU.

'Kako bi u budućnosti proces naplate potraživanja bio još efikasniji potrebno je da se dogovorima na državnoj razini omogući pravo na upit o vlasniku vozila radi naplate potraživanja, pravnim osobama koje odrede jedinice lokalne samouprave za obavljanje poslova iz čl.5. stavka 4. i 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama,' navode iz Sanitata.
 

Popularni Članci