SKANDAL U HOTELIMA EPIDAURUS I ALBATROS Otkazi više od pola radnika, popis izvjesili na oglasnu ploču

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kompanija Liburnia Riviera Hoteli prošlog je ljeta preuzela cavtatske hotele Epidaurus i Albatros. Kako tvrdi naš sugovornik (podaci poznati redakciji), nije bilo govora o mogućim otkazima. 'Kazali su kako će samo obnoviti hotele te kako otkaza neće biti. Čak su govorili o novim radnim mjestima da bi se u prosincu prošle godine 46 radnika našlo na listi za otkaz,' tvrdi naš sugovornik.

Naime, obavijest o navedenim otkazima izvješena je na oglasnoj ploči unutar hotela koji radi jedino tijekom turističke sezone pa ju je mogla vidjeti jedino dežurna osoba koja je javila 'radosnu' vijest radnicima koji su na taj način saznali kako će biti otpušteni. Navodno se radi o ljudima koji su u posljednje vrijeme bili na bolovanju, pa čak i ako se radilo o povredama na radu. Među njima ima i onih u čijim obiteljima samo jedna osoba radi, kao i onih s djecom. 'Naravno, tu je i nekoliko ljudi koji su već otprije govorili kako žele otići, no taj je broj zanemariv,' tvrdi naš izvor.

Na popisu sindikalni povjerenik i žena na porodiljnom

Uz otkaze, navedeno je kako će otpuštenima biti podijeljena i otpremnina, ali kako su dužni odraditi otkazni rok u trajanju od šest mjeseci. Kako kaže naš izvor, prvo je bilo govora o tom otkaznom roku, pa onda i kako će radnici biti zapošljavani, ali kao sezonci. Ono što radnike posebno plaši jest činjenica kako im nitko ne garantira kako im, tijekom njihovog odrađivanja otkaznog roka, poslodavac neće dati izvanredan otkaz kako im ne bi bio dužan dati otpremninu. 'Nitko ne može nešto odraditi u potpunosti savršeno i u svakom se radu može naći zamjerka. I oni će ju naći, ukoliko to žele, i dati izvanredan otkaz pri čemu će se izvući od obveze davanja otpremnine. Osim toga, otpremnine su u našoj državi jako male. Od čega će netko tko recimo ima 50 godina živjeti do svoje mirovine jer svi znamo kako je mala vjerojatnost da u tim godinama nađe novi posao?', pita se naš sugovornik.

Otpušteni radnici smatraju kako se iza cijele ove priče krije želja za zapošljavanjem jeftinije radne snage. Na popisu se našli i sindikalni povjerenik Zlatko Raguž te žena na porodiljnom.

Došli kako bi obnovili, a hoteli još na mrtvoj točki

Ironično je i to kako je navedena kompanija, prilikom preuzimanja hotela, tvrdila kako je njihov glavni cilj obnova. Iako su ga preuzeli još u srpnju, s obnovom nije započeto. 'Shvaćam kako nisu odmah mogli započeti s obnovom hotela jer su hoteli radili i jer je u tijeku bila turistička sezona, no sad je siječanj, a oni još ništa nisu uradili po tom pitanju. Hotel Epidaurus stoji onakav kakav je i bio, ništa se nije pokrenulo po tom pitanju,' tvrdi izvor.

Hotel Epidaurus je trenutno zatvoren, no još se ne zna kada bi se trebao otvoriti. 'Inače se hotel otvara oko Uskrsa koji ove godine pada nešto kasnije. Još nam nije sasvim poznato kad će započeti obnova i kad će se uopće hotel otvoriti. Nitko ništa ne zna,' zaključuje naš sugovornik. Po pitanju obnove je, po svemu sudeći, negdje zapelo, ali zato nije po pitanju drastičnog smanjenja radne snage. Naime, u navedenim hotelima je zaposleno ukupno 90 ljudi, što znači kako se na listi našlo više od pola njih.
 

Ivona Butjer

Popularni Članci