test

Naša Dube zna!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Goran Mratinović
Jesu li Hrvati doista mrzitelji svega, svačega i svakoga različitog, po kojoj god osnovi? Jesmo li doista jalni, kako nas je opisivao Krleža?

Bojim se da ima nešto u tome. Provincija, ma iz kojeg dijela Hrvatske više - manje mrzi Zagreb, Zagreb pak, sve osim sebe smatra provincijom u onom najgorem smislu. Biju se navijači Hajduka i Dinama s toliko bijesa da im stvarno neki drugi, ne daj Bože pravi neprijatelj, ne bi bio ni do koljena. Mrzimo se zbog svih mogućih i nemogućih razloga.

To najbolje ilustriraju  recentni napadi mržnje koji se prolijevaju  društvenim mrežama zbog govora jednog od voditelja „Dobro jutro Hrvatska“! Ma zamislite užasa, taj bezobrazni voditelj dopustio si je u emisiji govoriti strašni i nedopustivi naglasak. Naglasak koji ih do ludila iritira pa ne mogu više neprekidno buljiti u ekran. To svetogrđe napravio  je mladi voditelj koji je doš'o iz Grada. Okrivljeni se odaziva na ime Vicko Dragojević. Sasvim strašno, pa kako je moguće takav užas pustiti na ekran i slušati taj iritantni dubrovački naglasak? 

Po hejterima s mreža, uglavnom polupismenim, rečeni Vicko morao bi govoriti pravilnim književnim hrvatskim jezikom. Da crkneš od smijeha. U pitanju je mozaična zabavna i opuštena jutarnja emisija u kojoj neki voditelji imaju izraziti zagrebački naglasak, dok neki govore taj toliko željeni hrvatski književni jezik, ali s hercegovačkim naglaskom. Ali, Držićev jezik i naglasak je nedopustiv. Dragi naši mrzitelji, crknite od svoje zlobe u svom malom svijetu mržnje. I ne, uopće nema ni jedan razlog ispravljanja Vickovog naglaska jer je lijep i poseban i uči sve dobre i normalne ljude kojih, hvala Bogu ima u Hrvatskoj, kolika je ljepota različitosti. Upravo to je i smisao takvih mozaičnih emisija. Teško se mogu sjetiti ma i jednog vrijednog književnog djela, filma ili dramske serije  koja je bila na tom takozvanom 'čistom' hrvatskom jeziku. Od Krleže do Smoje preko Držića do Novakove 'Črne mati zemle'. Ima li i jedan Hrvat ukoliko nije profesor i/ili jezikoslovac koji u svakodnevnom govoru koristi hrvatski književni jezik? Iako i oni rijetko. I sad bi HTV koja se, zamislite, zbog toga ispričava, fonetskim vježbama trebala ubiti upravo ono što je najprirodnije i zato lijepo u Vickovom govoru. Voditelj koji ujutro ulazi u domove Hrvata prije svega mora biti osoba kojoj vjeruješ, koja ima osobnost, stav i iskrenost. Dio te osobnosti, čak velik dio  je  upravo govor. Odavno su prošla vremena u kojima je na ekranu bila zatomljivana svaka osobnost, vrijeme u kojem su svi na tadašnjoj televiziji govorili isto. Pravilan i 'čisti', hrvatsko – srpski jezik. I zato Vicko nastavi govoriti svojim lijepim naglaskom, već ga  i sad u tvom govoru, nažalost, ima premalo. Ne daj se ukalupiti, pa nek' crknu od jala. Vrijeme je da HTV smogne snage, ne mijenjati Vickov govor, već javno progovoriti o ljepoti i poštivanju različitog. Možda jednom u budućnosti dočekamo vodstvo HTV-a koje ima stav i slijedi ga bez obzira na političke mijene ili odurne hejtere.

U međuvremenu je i jedna  Dubrovkinja digla prašinu u medijima i šire. Naša nesalomljiva Dube Šuica. Lupila je kako je razlog što je Hrvatska najlošije procijepljena među europskim zemljama socijalne prirode(!?).  Zato što smo u bivšoj Jugi bili centralizirana država pa je i cijepljenje bilo po diktatu centralne države. Zato sad, valjda, nećemo po diktatu, što je, eto, socijalna problematika. Istina, u vrijeme izbijanja velikih boginja u bivšoj Jugi, u 15 dana procijepljena je gotovo cijela bivša Juga i pandemija je nestala. Istina je isto tako da nije bilo sankcija za one koji se ne žele cijepiti, ali teško da ih je i bilo jer nije bilo društvenih mreža na kojima svaka budala može nadrljati što god hoće. Iz nekog razloga ljudi su tada smatrali da znanstvenici i liječnici bolje znaju od njih pa su im  vjerovali. Čini se da su više vjerovali i tadašnjoj vlasti koja je, ruku na srce, uz sav užas ipak bila značajno manje korumpirana od ovog što danas imamo. Nije Dube pokušala objasniti zašto Hrvati ne vjeruju Stožeru, ministrima, Vladi  i vlastitoj državi. Iako se možda i to može objasniti zanimljivim sociološkim razlozima. Kako god, Šuja je sigurna da vlasti u Hrvatskoj nisu zbog slabe procijepljenosti svojih građana, ni najmanje krive, nego je svemu tome kumovala ta glupa bivša država, koja je proizvela te, eto naše, je li  'sociološke razloge'. Valjda naša Dube zna! Eto vas.

Popularni Članci