Danas nepravomoćne presude Stanišiću i Župljaninu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ICTY
U Haagu se danas očekuju nepravomoćne presude bivšim visokim policijskim dužnosnicima Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu.

Stanišić i Župljanin optuženi su za progon Muslimana i Hrvata tijekom rata u BiH, 1992. godine. Stanišić se dobrovoljno predao Haaškom sudu u ožujku 2005. godine, a do početka procesa i više puta tijekom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji. Župljanin je, s druge strane, uhićen u lipnju 2008. godine i isporučen je Haagu. Suđenje im je počelo 14. rujna 2009. godine.

Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i načelnik regionalne policije u Banjoj Luci Stojan Župljanin optuženi su za ubojstva, progon, mučenje i istrebljenje Muslimana i Hrvata u BiH od travnja do prosinca 1992.

Ta su djela u optužnici kvalificirana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Tužitelji su prošle godine u svibnju u završnoj riječi zatražili da se obojica proglase krivima i osude na doživotnu kaznu zatvora, dok su obrane zatražile slobodu jer smatraju da im tijekom suđenja krivnja nije dokazana.

Izricanje presude počinje u 15 sati i 30 minuta.

 

Media servis

Popularni Članci